Tocmai s-au încheiat „Zilele Oraşului Curtici“, sărbătoare considerată o reuşită de către organizatori datorită manifestărilor culturale şi sportive care s-au derulat în aceste zile şi, mai ales, datorită personalităţilor care au participat la ele.

O asemenea manifestare care a contribuit la calitatea sărbătorii curticene a fost şi lansarea, sâmbătă, 3 octombrie la Casa de Cultură Curtici, a două noi cărţi scrise de doi dintre scriitorii importanţi ai Aradului, curticenii  Andrei şi Gheorghe Mocuţa. De altfel, familia Mocuţa mai cuprinde un scriitor, Florica Mocuţa, autoare şi ea de carte. Iată, deci, că oraşul Curtici deţine un mic record: toţi membrii unei familii sunt autori de carte.

De această dată doar doi Mocuţa şi-au lansat cartea: prestigiosul critic şi poet Gheorghe Mocuţa şi-a lansat cartea de critică literară, „Lecturi libere într-o ţară ocupată“, Ed. Emia-2015, şi  mai tânărul său confrate, fiu, coleg de catedră şi prieten, Andrei Mocuţa. Acesta din urmă şi-a lansat în prezenţa concitadinilor săi romanul „Literatura“, Ed. TracusArte, 2015.

În faţa unei săli ocupate de elita intelectuală a oraşului Curtici, în frunte cu primarul Nicolae Aniţei, de cadre didactice precum şi de prezenţa unui grup de scriitori veniţi de la Arad să-i susţină, a avut loc un veritabil act de cultură, pigmentat cu muzică bună, dialoguri vii, momente emoţionante, dar şi cu clipe degajate, deconectante.

Pe marginea cărţilor nou apărute au vorbit scriitorii Horia Ungureanu şi Lia Faur.

Au citit din ultimele lor cărţi, scriitorii: Horia Ungureanu, Ion Corlan, Lia Faur, Monica Rodica Iacob, Petre Don (şi el curticean la origine), Bujor Buda şi Ioan Dehelean.

A fost evocată, prin imagini, arta şi viaţa pictorului Mircea Senic, de la a cărei plecare în eternitate se împlinesc, iată, 8 ani.

Cvartetul de coarde, „Cvartetul Arădean“ a întreţinut atmosfera de veritabil act cultural cu fragmente simfonice de mare probitate valorică.

La sfârşitul manifestării, primarul Nicolae Aniţei a oferit personal distincţii cadrelor didactice cu merite deosebite în activitatea lor.

Moderatorul şi sufletul întregii acţiuni a fost chiar Gheorghe Mocuţa, care a reuşit prin spontaneitate şi dezinvoltură să ţină viu interesul celor prezenţi pe tot parcursul manifestării.

Foto: Daniel Faur

 

Recomandările redacției