seceta animalePerioada îndelungată în care canicula „a făcut legea“ în toată România a afectat serios și județul Arad, atât culturile agricole cât animalele scoase la pășunat. Situația din teren nu se prezintă bine deloc; are însă aspecte diferite, în funcție de zone.
Porumbul mai rezistă; încă
La Grăniceri, bunăoară,  o comună în care terenurile arabile sunt lucrate şi cultivate în proporţie de 99% și în care sunt peste 12.800 de oi, primarul Claudiu Bătrânuț apreciază că „situația este grea, dar cultura porumbului nu e afectată iremediabil însă va scădea valoarea producției la hectar cu circa o treime. Dacă am fi avut irigații alta era situția, firește; nimeni n-ar fi avut nici o emoție“. Situația pășunilor este însă dificilă deoarece „chiar dacă nu avem probleme cu adăpatul animalelor – fiindcă sunt fântâni cu apă bună în zona pășunii, s-a deteriorat iarba și este tot mai puțină din cauza secetei“.
Și la Vinga culturile simt acut lipsa apei: atât porunbul cât și floarea-soarelui. Primarul Ioan Negrei – care are o bună experiență în domeniul agriculturii, ne spunea îngrijorat că „dacă se mai prelungește mai mult de o săptămână nu va fi bine, mai ales la producția de porumb; pentru că floarea-soarelui e mai rezistentă, totuși. Cât privește ani­malele scoase la pășunat, acestea au posibilitate de adăpare – exis­tând adăpătoare la cele câteva fântâni care sunt pe pășune, însă acestea nu prea vor mai avea în curând ce să pască, iarba fiind din ce în ce mai uscată. Așteptăm cu speranță o ploaie bună cât mai curând, altfel…“ mărtusea edilul din Vinga.
Unde sunt irigațiile?
Foarte supărată este însă pri­mărița din Semlac, Letiția Stoian. Ea consideră că neimplicarea celor ce răs­pund de instalațiile de irigații – care încă mai sunt în zonă, dar care sunt nefolosite datorită unor defecțiuni ce ar fi putut fi remediate  – este strigătoare la cer și le produce pa­gube cultivatorilor.
„Agricultorii localnici se simt ignorați total de cei care ar fi trebuit să se ocupe de aceste sisteme de irigații care la noi au fost și au avut efecte benefice, mai ales că acestea s-au făcut și din banii lor – ori ai părinților lor – cu ani în urmă. Știu că a avut loc și o întâlnire a celor de la ANIF cu agricultorii pe această temă dar după câte se vede nu s-a rezolvat nimic și uite așa când e secetă toată lumea se roagă… la Dumnezeu și apa din Mureș se duce la alții, ceea ce nu este în regulă“ a încheiat cu tristețe primărița.
Animale adăpate cu cisterna
La Vârfurile – cu toată zona înaltă în care se află comuna – seceta face ravagii aproape an de an, ne spunea primarul Radu Giurgelea.
„De câțiva ani buni, noi ducem apă zi de zi cu autospeciala Pompierilor, atât sus pe pășuni, la animale, cât și în gospodăriile unor localnici unde pur și simplu seacă apa din fântâni. Anul acesta, de mai bine de o săptămână facem asta, cu toate că a fost un an cu multe ploi în primăvară. Acum, până nu vine o ploaie bună, tot așa va fi. Porumbul însă nu e așa de afectat: doar câteva frunze dinspre rădăcină. Dar dacă mai durează mult seceta, recolta va avea mult de suferit“ a precizat și edilul din Vârfurile.
Deși aflați tot în zona de deal, agricultorii din comuna Bata sunt și ei foarte afectați de seceta prelungită. Multe văi cu apă unde se adăpau animalele au secat. „A fost ne­voie să intervenim: am identificat izvoarele care aveau apă și am săpat în jurul lor mici heleșteie cu buldoexcavatorul pentru ca să se poată adăpa mai multe animale odată. Iarba e însă destul de uscată“ ne spunea îngrijorat și Ion Micurescu.
Ca o concluzie
După cum ne preciza directoarea Direcției pentru Agricultură Arad, Monica Nadiu se face o monitorizare continuă a situației pentru a se estima exact situația.
„Conform monitorizărilor noastre, chiar dacă se simte foarte acut lipsa apei, deocamdată cultura porumbului nu este foarte afectată. Din spusele majorității agricultorilor, în general sunt afectate primele patru frunze ale plantei. Oricum dacă ploaia nu vine, bobul nu se va mai dezvolta și producția va scădea drastic. Existența irigațiilor ar fi foarte benefică – după cum este atât evident; acum se roagă la Dumnezeu pentru a da ploaie. Cei care nu și-au asigurat recolta nu se mai pot baza nici pe efectele Legii 381. Dar să sperăm că situația se va îmbunătăți“ a mai spus directoarea.

Recomandările redacției