Culturile anului trecut au fost puternic influențate de seceta nemiloasă ce s-a instalat între lunile aprilie-octombrie, după cum se știe deja. De prisos să subli­niem că a fost încă o dovadă, dacă mai trebuia, că atunci când omul e nejudecat, indolent cu unele aspecte și când nu gândește în perspectivă, mama-natură îl admonestează foarte se­ver, ca învățătură de minte. Pentru cine e capabil să înțeleagă avertismentul, desigur.
Irigațiile, subiect „tabu“
Astfel, la noi nu se mai spune decât arar câte ceva despre vastul sistem de irigații pe care l-am avut în regimul trecut. Modul monstruos în care au „dispărut“ aceste componente la noi în țară și chiar și la noi în județ, sistemele de irigații făcute de „proștii de comuniști“, ne face acum să fim… în totalitate la mâna naturii.
Că este așa o dovedesc din plin ravagiile secetei de anul trecut. Perioadele mai scurte de secetă din anii anteriori lui 2015 ar fi trebuit să fie un avertisment pentru toată lumea. Dar… Am văzut astfel cum culturile de porumb, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr – de exemplu, au fost cel puțin înjumătățite de lipsa apei. Altfel ar fi stat situația dacă aveam la dispoziție măcar acele sisteme făcute de „comuniști“ despre care nici nu se mai vorbește. Ca să numai vorbim de aspectul că s-ar mai fi putut realiza altele în două decenii și jumătate postrevoluționare.
Struguri puțini
O altă cultură foarte afectată a fost cultura viței-de-vie. Deși unii viticultori mai încercau în toamnă să „dreagă busuiocul“ afirmând că „va fi vin puțin dar va fi bun“, realitatea este alta, mult mai dură.
Despre situația culturii viței -de-vie a făcut unele referiri și dr. ing. Ioan Martin, director tehnic în cadrul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Județului Arad.
„La noi în județ cultura de viță de vie se întinde pe 3.763 hectare. Din această suprafață, doar pe 1.600 hectare este viță-de-vie pe rod. Prin urmare despre producția medie de struguri de pe această suprafață vorbim. Și aceasta este în jur de 5.000 kilograme la hectar, cu circa 40% mai puțin decât în 2014. Și asta în condițiile în care și cea din 2014  a fost cu… 20% mai mică decât cea din 2013, tot datorită secetei din anul respectiv; care însă nu a fost așa severă și nu a durat așa mult. În mod normal producția medie ajunge la peste 7 tone la hectar, cu unele vârfuri fireș­te“  – a apreciat oficialul Direcției pentru Agricultură.     (F.B.)

Recomandările redacției