arsiPacienţii care suferă arsuri grave ar putea beneficia de condiţii speciale la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Minis­- terul Sănătăţii vrea să înfiinţeze unităţi de terapie intensivă arşi grav cu cel mult zece paturi, în care angajaţii vor primi un spor de muncă de 100%, noile structuri urmând să se ocupe de astfel de cazuri în timp real şi în regim de maximă urgenţă.
Unitatea de terapie intensivă arşi grav presupune spaţii cu circuite specifice şi cu un număr redus de paturi (maxim zece paturi), funcţionarea în unităţi spitaliceşti de vârf, cu profil de urgenţă, pentru a oferi oportunitatea abordării multidisciplinare a acestor cazuri în timp real şi în regim de maximă urgenţă. Personalul încadrat în aceste structuri trebuie să beneficieze de o remunerare atractivă, propunerea fiind pentru acordarea unui spor de muncă în condiţii de maximă solicitare psihică şi fizică de 100%.
„Se vorbeşte despre înfiinţarea unei astfel de secţii şi la Arad. Pacienţii arşi sunt trataţi în acest moment la terapie intensivă normală. Pe timp de iarnă ne confruntăm cu mai multe cazuri. Ne descurcăm în situaţia actuală, însă dacă arsurile acoperă peste 70% din corp atunci suntem nevoiţi să direcţionăm bolnavul spre centrele mari, specializate pentru arsuri, cum ar fi de exemplu Timişoara“, ne-a declarat dr. Adrian Wienner, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Reprezentanţii ministerului consideră că pentru acoperirea corespunzătoare a întregului teritoriu în problema tratamentului bolnavilor arşi grav este nevoie de înfiinţarea etapizată a cinci – şase astfel de unităţi, în care să lucreze 180 de persoane.
Unităţile de terapie intensivă arşi grav vor fi entităţi fără personalitate juridică, care se vor organiza în spaţii distincte, având circuite separate faţă de restul structurilor spitalului şi vor funcţiona în vecinătatea secţiei de chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă. Unitatea va fi condusă de către un medic şef – medic primar în specialitatea chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstruc­- tivă – prin asimilare cu funcţia de medic şef de secţie.
Unitatea de terapie intensivă arşi grav va avea acces permanent şi de urgenţă la structurile paraclinice ale unităţii sanitare cu personalitate juridică, dispunând de mijloace informatizate pentru vehicularea informaţiilor. Personalul care va deservi unitatea de terapie intensivă arşi grav este format din personalul medico-sanitar propriu. Asigurarea consultaţiilor interdisciplinare se face cu medicii din cadrul unităţii cu personalitate juridică, în timpul programului de muncă, cu medicii de specialitate care asigură liniile de gardă sau prin chemări de la domiciliu, după caz, în afara programului de lucru.

Recomandările redacției