Seism de proporţii în turism: 11 agenţii de turism arădene au fost radiate, opt din oficiu şi trei la cerere

0
94

Lumea agenţiilor de turism din România a fost lovită de un cutremur nemaiîntâlnit în istoria turismului autohton, Autoritatea Națională pentru Turism anunțând public retragerea, în vederea radierii din oficiu, a licențelor de turism emise operatorilor economici care nu au prezentat polița valabilă de asigurare a rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism. Prima listă cu agenţii de turism radiate din oficiu de ANT şi publicată de autoritate pe 5 octombrie (alaltăieri), număra  1.384 de astfel de agenţii, pentru ca ieri numărul să scadă la „doar” 1.169, cu motivaţia că unele agenţii au fost radiate la cererea acestora, ele continuând să opereze, însă sub „umbrela” altor operatori de turism.
Cauza retragerii licenţelor la aproape jumătate din agenţiile de turism din ţară este controlul declanşat în luna martie a acestui an, control care a durat şi în urma căruia s-a constatat că amintitele agenţii nu au asigurările impuse de lege – asigurări care să protejeze clienţii în cazul insolvabilităţii sau falimentării societăţilor comerciale de la care au cumpărat servicii turistice sau pachete de astfel de servicii.
În prima variantă a tabelului cu agenţii radiate din oficiu, Aradul „se mândreşte” cu 11 agenţii – zece din Arad şi una din Lipova, pentru ca o zi mai târziu să se revină, anunţându-se că trei agenţii solicitaseră ele însele retragerea licenţelor, deci „numai” opt fiind radiate din oficiu de ANT.
Iată şi motivarea transmisă de ANT pe siteul propriu, www.turism.gov.ro:
1. Potrivit art. 10 alin. (5) din H.G. nr. 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, cu modificările și completările ulterioare, ”este interzisă desfăşurarea de activităţi turistice specifice agenţiilor de turism de către operatorii economici cu licenţa de turism expirată sau fără deţinerea poliţei valabile de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism”.
2. Potrivit art. 14 alin. (1) lit. a). din H.G. nr. 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, cu modificările și completările ulterioare, „licenţa de turism şi anexa la aceasta se retrag de către personalul cu atribuţii de control din cadrul autorităţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului, în cazul ofertării, comercializării  serviciilor/pachetelor de servicii turistice fără respectarea reglemen­tărilor legale în vigoare”.
3. Lista agențiilor de turism care nu au făcut dovada deținerii poliţei valabile de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism, precum și cuprinsul primei notificări de intrare în legalitate (nr. 466/24.03.2016) au fost făcute publice pe site-ul www.turism.gov.ro (în perioada martie – septembrie 2016).
4. Direcția Generală Control și Autorizare Turism din cadrul Autorității Naționale pentru Turism a notificat pentru a doua oară toți operatorii economici care nu au făcut dovada poliței de asigurare valabile, prin scrisoare personalizată recomandată – cu nr. 1386/23.08.2016 și prin publicarea (la aceeași dată) a conținutului notificării și a listei agențiilor de turism notificate.
5. Măsura de retragere în vederea radierii din oficiu a licențelor de turism emise operatorilor economici în cauză asigură întărirea disciplinei în comercializarea pachetelor de servicii turistice și, totodată, protecția persoanelor fizice și juridice contractante.
În concluzie, lista agențiilor de turism pentru care s-a procedat la retragerea in vederea radierii din oficiu a licențelor de turism acordate se publică pe site-ul www.turism.gov.ro odată cu prezenta notă de informare. De la data publicării, operatorii economici care figurează în listă, nu mai pot desfășura activități specifice agențiilor de turism, conform prevederilor art. 14 alin. (3), lit. a) și b) din H.G. nr. 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, cu modificările și completările ulterioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.