Duminica trecută a avut loc în mai multe localităţi din judeţul nostru activităţi culturale, una dintre acestea a avut loc în comuna Archiş, în satul de vacanţă Groşeni.
Până să ajungem la locul unde s-a desfăşurat serbarea câmpenească, am urcat pe Valea Groşeniului unde rămâi impresionat de regularizarea văii, vale care a fost supusă unor modernizări serioase.
Am stat de vorbă cu câteva persoane pentru a afla părerea acestora despre lucrarea de pe vale.
„Era nevoie să se facă aces­tă investiţie, până să fie consolidată această vale, gos­po­- dăriile noastre erau expuse inundaţiilor. Dacă nu era acest primar gospodar şi înţelept, era vai de comuna noastră”, susţin oamenii.
Când am  ajuns la locul unde s-au desfăşurat festivităţiile şi s-au adunat codreni din toată zona, nu am putut să nu admirăm amenajarea scenei la poalele Muntelui Codru Moma, cu o vale cu apă cristalină ce se strecoară printre dealuri acoperită cu păduri de răşinoase şi foioase.
Înainte de deschiderea serbării codrenilor, a fost oficiată o slujbă de un sobor de preoţi la care au asistat cei prezenţi la eveniment. În deschiderea serbării primarul Nicolae Valea le-a urat un bun venit codrenilor prezenţi la cea de-a patra ediţie.

Cei doi aleşi ai comunei Archiş, primarul Valea şi viceprimarul Nicolae Pantea au avut în atenţie ca cei invitaţi să fie mulţumiţi de preocuparea lor faţă de musafiri. Pe scenă au fost invitaţi să ia cuvântul, din partea CJA, preşedintele Iustin Cionca, invitat care a felicitat administraţia în frunte cu edilul şef, au mai fost prezenţi şi consilieri judeţeni, prezent a fost şi staful PSD Arad, în frunte cu de­putatul Dorel Căprar care a felicitat primarul pentru efortul depus pentru această sărbătoare. Tot din partea PSD a fost prezent şi secretarul Florin Tripa.
De la Serbarea Codrenilor nu au lipsit nici primarii din comunele Igneşti, Cărand, Beliu şi Bârsa, unii dintre ei au însoţit echipele de dansuri populare din zonă.
Ansambluri care au urcat pe scenă au fost: Ansamblul noua generaţie de dansatori Codrenii din Groşeni, Spicul Grâului din Beliu, Aldeşteana din Aldeşti, Junii Crişului din Dieci, Doina Crişului din Ineu, Druscelele din Bârsa, însoţit de solista Roberta Tomşa, Crăişorii Moţilor din Tisa Nouă, Ansamblul Veţelului din judeţul Hunedoara şi multe formaţii care au venit fără să fie anunţată prezenţa lor pe scenă. Programul artistic s-a întins până noaptea târziu, iar toţi cei prezenţi au fost mulţumiţi de spectacol.
Gazdele sărbătorii au pregătit pentru oaspeţi o mâncare delicioasă specifică zonei, toţi cei invitaţi au fost conduşi la un loc amenajat unde au putut să servească tot ce a fost pregătit de organizatorii din comună.
La această sărbătoare, nu a avut loc nici un incident neplăcut, deoarece paza a fost asigurată de jandarmerie şi po­li­ţie.

Recomandările redacției