În zilele de 29 și 30 iulie pe Valea Hurezului s-au ținut Sărbătoarea codrenilor de pe Valea Hurezului, aparținând de comuna Chisindia.
Locația de desfășurare s-a schimbat puțin, adică mai jos față de locul unde s-a desfășurat până acum, un loc splendid, răcoros, față de cel de dinainte, dar tot pe marginea Văii Hurezului.
O primă zi cu focuri de tabără
Sâmbăta au fost focuri de tabără pe marginea văii, unde s-a fript slănină și carne, în aer liber, s-a consumat un păhărel de țuică de Chisindia iar tinerii au petrecut până noaptea, târziu. Au fost discoteci în aer liber și mai târziu, somnul a fost într-o liniște deplină în mijlocul naturii.
„Și eu am stat cu tineretul, pe Valea Hurezului, până la sfârșit și a fost deosebit“ ne spunea primarul comunei Chisindia, Ionel Pașca, un primar cu o bogată activitate pentru comună, pentru cetățenii care l-au ales.
De fapt, unii localnici nu pot să nu se mire: „Cine s-ar fi gândit vreodată că va fi drum asfaltat de la Chisindia la Văsoaia? Rezultatele zbaterii și muncii dumnealui, pentru a aduce condiții bune pentru cetățeni… poate le vor aprecia aceștia după justa lor valoare doar dacă-și mai amintesc cum a fost înainte…“ spunea un localnic întâlnit în cale.
Spectacol folcloric în ziua a doua
A doua zi a sărbătorii a fost bogată în programe artistice ce au ținut pînă târziu.
Sărbătoarea a debutat cu salutut primarului Ionel Pașca, adresat tuturor celor prezenți  la Serbarea Codrenilor. Programul s-a derulat apoi în ritm alert, pe scenă urcând interpreți de muzică populară, ansambluri de dansuri cu tineri frumos înveșmântați în costume populare originale, după moda străbună.
Programul a fost prezentat de cântăreața Voichița Suba care
și-a prezentat și fetele: Dalia și Cristina Suba, ce au interpretat câteva melodii. Au urmat: Cosmina Brădean, Lioara Boșcu, Aurel Vlaicu Turcuș, au cântat și stelele Bihorului, intepreți ce vin din zona de baștină a primarului Ionel Pașca. Au dansat Ansamblul Pădureanca din Chisindia, Ansamblul Druscelele din Bârsa, avându-l ca instructor pe Ladislau Todica.
Oaspeții au fost omeniți după tradiție, cu o friptură de porc cu toată garnitura și cu sucuri și apă rece la discreție, dar și cu câte un păhăruț – înainte de masă – din pălinca ce a făcut celebră Chisindia.
Oamenii se bucură
de sărbătoare, și de ce este prin comună
Pe durata sărbătorii am reușit să mai stăm de vorbă cu oamenii veniți ca spectatori la programul folcloric.
De exemplu, o părere deosebită am auzit-o de la Adrian Oprea, din Văsoaia, un bărbat încă în putere, cu toate că mărturisea că e trecut de 80 de ani. „Îmi place serbarea asta de aici. Dar și noi, la Văsoaia, avem sărbătoare, pe 27 august. La anii ăștia nu mai muncesc decât în gospodărie. Nu stau, fac orice muncă e nevoie pe lângă casă. Să știți că e mai rău dacă nu muncești: ai cu ce să-ți treci vremea. Eu la părerea asta am ajuns. Dacă muncești mereu mai găsești câte ceva de făcut, de reparat. Dacă stai și nu faci nimic mai repede te… duci. Mă bucur să văd tot ce face primarul nostru și nu pot să nu mă gândesc că poate n-am meritat așa un primar! Unii chiar nu știu să aprecieze ce a făcut el pentru comună. Ar trebui să se mai uite în jur. Oricum, cei mai mulți apreciază ce s-a făcut “ sublinia bătrânul.
Oaspeții primarului, alături de gazdă
Alături de gazde au venit și o serie de oaspeți, invitați de primar să fie alături de oameni la acestă sărbătoare a lor.
„Primul care a fost alături de mine este domnul președinte al Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca. Apoi a fost domnul deputat Eusebiu Pistru și mai apoi mulți colegi primari: primarul din Târnova – domnul Farcașiu, primarul din Buteni – domnul Braiți, primarul din Șilindia – domnul Ro­vin, doamna primar de la Gurahonț – profesoara Lenuța Moțica, cu viceprimarul Daniel Blaj. Au mai venit primarul de la Ignești – domnul Marinel Urs, viceprimarul de la Brazii – Nicușor Vesa care este activ la manifestările ce se organizează pe Valea Crișului“ a subliniat în final Ionel Pașca.

Recomandările redacției