Serile UAV, generosul proiect propus de Departamentul de Gestiune Previzională şi  Biroul Relaţii angajatori din cadrul Centrului de Consiliere în Carieră UAV, începe să stârnească un interes de necontestat, atât în rândul studenţilor din anii terminali, masteranzi dar mai ales al alumni, care, constituiţi înte-un grup anume,  1995-2015, se dezvoltă, informal, cu fiecare zi ce trece, iar numărul lor creşte.

Ca absolventă a UAV, am participat, recent, la o nouă ediţie , cu prilejul unei lansări de carte. Autorul, absovent de master, prof. Florica Ranta şi-a prezentat noua carte, tocmai la debutul Serilor arădene, pe acest an. O prezenţă deloc de neglijat, a luat pulsul serii, astfel că, la prezentare, s-a închegat un dialog între participanţi, jumătate fiind absolvenţi ai UAV, tocmai doamna rector, prof.univ.dr.Ramona Lile a ţinut să fie prezentă, alături de  publicul avid de lectură. Fie că au studiat Teologia, Filologia, Administraţia Publică, Ingineriile, Designul, Învăţământul gimnazial ori preşcolar, dar şi Ştiinţele exacte, Ştiinţele Economice, Jurnalismul  ori Designul, alumnii UAV au lăsat o frumoasă impresie.

Cartea, cu un titlu ce îmbină timpurile şi le dă o altă dimensiune, „Clipe retrăite”, s-a bucurat de luări de cuvânt, care, preţ de două ceasuri, au constituit un adevărat regal.

Moderatorul, prof.Carina Baba, absolventă a UAV,  la  două facultăţi, a spus „scrisul, atât pentru autor, cât şi pentru mine, sunt esenţe tari, în exprimare”.

Serile UAV au adus nume mari şi personalităţi mari din cultura şi învăţământul arădean, dar şi de rang internaţional sau interregional, astfel că s-au făcut noi paşi în promovarea imaginii UAV, a cadrelor didactice dar şi a performanţelor obţinute de alumni, de-a lungul anilor.

Au fost lansate întrebări, retorice, într-un fel, „De ce se  mai  scrie  în era virtuală”, „Care sunt potenţialii cititori”, „Cine mai cumpără azi, o carte” , „Este cartea, un prieten”?, şi de ce nu, au fost dezbătute poeme, încifrări  din text sau chiar titlul, discuţiile fiind mult apreciate.

Prof.univ.dr. Lavinia Betea vede în carte „o fiinţă imaterială, care, cândva,  va umple, introspectiv un gol  sau o criză şi rezolvă spaima de gol, astfel că scrisul este o graniţă între om şi stihiile naturii”.

Prof.univ.dr.Anton Ilica, continuă ideea spunând că „prin scris, poetul îşi asumă rolul  de a fi el însuşi, ca şi în cazul autoarei de acum, care adună, iarăşi, la culesul roadelor, studenţi, masteranzi , alumni, sau cum îi place scurt să spună-Serile UAV- o reuşită”.

Despre cartea prezentată au mai vorbit prof. Iuliana Pintea: „Cartea, prin titlul bine aşezat, este un bun prilej al reîntâlnirilor, într-o altfel de lume, a  alumni şi nu numai”; prof.Horia Truţă: „Volumul renunţă la epic şi trece la un lirism pătrunzător şi se bucură de o elegantă prefaţă semnată de  prof.univ.dr.  Anton Ilica”; prof.Valeriu Ilica: „O carte cu cititori puţini, dar  statornici, precum distinsa asistenţă”.

Carol Feher, profesor pensionar, a reuşit să dizolve esenţa serii în valuri, spunând: „Mi-e greu să vorbesc în faţa unei asistenţe, aici e o familie a  UAV , dar şi o familie care nu mi-e nici străină,nici ostilă, Cartea, cu feţele ei ca două pături”.

Caracterul interregional şi internaţional al Serilor UAV, a fost dat de prezenţa noastră, ca fostă absolventă,  „vin din Banatul de câmpie”, dar şi al studentei Sifora Sava, de la Viena, care a rezumat, în cuvinte puţine, prezenţa domniei sale: „Sunt studentă a UAV, vin din Marea Vienă şi am plecat acolo din Mica Vienă, Aradul. Iubesc tot ce se scrie, iar în 365 de poeme e tot anul”.

Acelaşi sentiment a fost împărtăşit de prof.dr.Teodor Groza – Delacodru, Serbia, „din Banatul orfan, de unde vin, de cinci ani, la Concursul Internaţional «Caius Iacob» al Facultăţii de Ştiinţe Exacte UAV”„Împărtăşesc bucuria apariţiei  unei noi cărţi, plină de imagine cere ne tămădeşte şi ne uneşte pe toţi”, susţine profesorul.

În loc de concluzii, am să fac şi o  remarcă, aceea a includerii în marea familie UAV, pe lângă numeroasa prezenţă, pe aceea a actorului Valentin Voicilă, care a conferit serii, sublim, muzicalitate, elegiac şi firesc, ca o aminumare a unui Trecut redevenit un necesar Prezent.

Sorina Groza

Recomandările redacției