sesizariArădenii apelează la instituţiile din domeniul social, mai mult decât altă dată. Numărul sesizărilor înregistrate la „telefonul copilului“ al DGASPC Arad s-a dublat anul trecut, faţă de acum un an. Un raport al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială (DGASPC) arată că în lunile trecute, peste 600 de  persoane au apelat „telefonul copilului“.
Arădenii se informează mai mult decât în anii trecuţi. Drept dovadă şi numărul serviciilor de planificare familială şi educaţie contraceptivă, precum şi cel al serviciilor de prevenire a separării de familie a crescut.
La „telefonul copilului“, copiii aflaţi într-o situaţie grea – violenţă verbal, fizică, agresiuni sau neglijenţă – îşi pot face auzită drama. La capătul celălalt al firului, reprezentanţii DGASPC Arad încercă să intervină pentru ajutarea victimei abuzului. Numărul sesizărilor înre­gistrate la „telefonul copilului“ în anul 2014 a fost de 669, față de anul anterior, 319.
În situaţia în care, abuzul semnalat este unul grav şi pune în pericol viaţa minorului, o echipă mobilă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copi­lului (DGASP) se va deplasa la do­miciliul copilului şi va demara o an­chetă. Dacă victima este pusă în pericol prin abuz, neglijare sau exploatare, aceasta va fi plasată de urgenţă într-un mediu sigur.
Trebuie spus că, nu doar minorii apelează această linie telefonică. Instituţia poate primi reclamaţii pentru diferite situaţii de abuz şi din partea spitalului, poliţiei, unită­ţilor şcolare ori persoanelor fizice.
„A crescut cu 51,76% numărul serviciilor de planificare familială şi educaţie contraceptivă oferite în anul 2014 fată de 2013,  de la 85 de cazuri la  129 de cazuri. A scă­zut numărul persoanelor care au beneficiat de servicii de prevenire a infectării cu HIV / SIDA şi alte infecţii cu transmitere sexuală (ITS) în anul 2014 cu 20,44% față de anul anterior, de la 313 cazuri la 249.
A crescut numărul serviciilor de prevenire a separării de familie a copilului părăsit în unităţile sanitare, oferite,  în anul 2014 față de anul 2013, cu 73,21%, de la 56 de ca­zuri la 97 de cazuri“, se arată într-un raport al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad.
S-au acordat mai multe servicii destinate monitorizării femeii gravide în anul 2014 comparativ cu anul anterior, cu 36,05%, de la 147 de cazuri la 200 de cazuri.
A crescut numărul de beneficiari ai serviciilor destinate copiilor și persoanelor adulte victime ale violen­ței domestice, abuzului, ne­glijării și exploatării în anul 2014 comparativ cu anul 2013, cu 11,52% de la 217 de cazuri – din care 13 persoane adulte – la 242.

Recomandările redacției