american

Aflat într-o vizită privată în România, la Arad, un reputat expert american pe probleme de strategie, afaceri externe, politici militare și mass-media critică poziţia Statelor Unite faţă de România în ceea ce priveşte regimul vizelor pentru români. Fostul subsecretar de stat al SUA, în mandatul a doi preşedinţi, Seth Cropsey spune că, dacă ar fi un politician român, ar trata cu mai multă responsabilitate această problemă.

Seth Cropsey este corespondent al Wall Street Journal, Washington Post, Washington Times și al altor publicații de prestigiu. De ani buni, reputatul expert in strategie, sprijină copiii nevoiaşi din judeţul Arad, el având o strânsă legătură cu locuitorii din Sântana, oraş în care s-a născut şi soţia sa.

Seth Cropsey a fost subsecretar de stat pe probleme militare în timpul mandatelor lui Ronald Reagan și George W. Bush, director de Politici la Vocea Americii şi director al International Broadcasting Bureau (organul oficial de presă al Casei Albe), apoi director al „Center for American Seapower” în cadrul Hudson Institute dar şi consilier pe probleme de strategie și politică externă a lui Mitt Romney, fostul candidat la Președenția S.U.A. în 2012.

Experienţa, care îl recomandă ca fiind un personaj bine informat, îl îndreptăţeşte să afirme că România mai are de aşteptat mult şi bine, până când va putea obţine un statut de partener respectat al Statelor Unite, dat fiind şi faptul că, momentan, regimul restrictiv al vizelor aplicat ţării noastre este în dezacord cu parteneriatul strategic asumat de cele două ţări.

„În multe cazuri, guvernului american îi ia foarte mult timp să reacţioneze şi afacerile consulare nu sunt întotdeauna în topul preocupărilor diplomaţilor şi cred că America a adoptat o politică nepotrivită faţă de România, să continue să îngreuneze acest aspect, al liberalizării vizelor pentru România, o ţară care este principalul aliat, eu, personal, nu înţeleg această poziţie adoptată de Statele Unite. Românii au motive legitime să călătorească liberi în Statele Unite. Nu înţeleg motivele şi nu sunt de acord cu această restricţie, eu cred că România este un bun aliat al NATO, care ne-a sprijinit în Afganistan şi Irak. Românilor ar trebui să li se permită să călătorească în state fără vize, cred că întregul regulament trebuie rectificat pentru că este îmbătrânit şi cu multe lacune. Un ambasador inteligent şi o administraţie inteligentă se va uita peste această legislaţie şi o va reforma. Cred ca diplomaţia eficientă ar putea fi foarte utilă, cred că, dacă România ar dori să pună Statele Unite într-o oarecare dificultate şi s-ar gândi la aceste relaţii strategice cu Statele Unite, ar putea să înceapă să pună întrebări incomode legate de regimul vizelor. Dacă aş fi un politician român, asta aş face”, a spus Seth Cropsey.

Fostul subsecretar de stat american consideră că o parte din vină le aparţine politicienilor, dar şi diplomaţilor români, care ar trebui să pună presiune pe omologii din SUA, pentru ca această problemă să fie odată rezolvată, mai ales acum, când România este considerată un partener strategic.

„Nu cred că se va întâmpla prea curând, sper asta şi mai sper ca românii să facă presiuni diplomatice pe guvernul american pentru că nu aşa trebuie să trateze un aliat bun. Cred că o diplomaţie eficientă ar putea ajuta, dacă România ar pune câteva întrebări dificile pentru America,” a mai spus Seth Cropsey.

Legat de eventualele ameninţări care ar putea exista la adresa României, strategul american crede că România este pe calea cea bună şi că parteneriatul cu NATO şi Statele Unite îi conferă ţării noastre un statut privilegiat.

„Unul din lucrurile care cred că ar fi un mare serviciu pentru România şi pentru oamenii care răspund de apărarea României, ar fi un proces care să privească nu numai următoarele 6 luni, ci un proces strategic care să vadă care sunt ameninţările următorilor 5, 10, 15 ani… USA are un birou în cadrul Pentagonului, numit Biroul de Evaluare, care a fost condus de un om pe nume Andi Marshal, un om care a ieşit la pensie săptămâna trecută la vârsta de 93 de ani, iar acest domn Marshal se gândea la întrebări strategice cu care s-ar putea confrunta Statele Unite încă de când eu eram la liceu şi el avea un grup de oameni care erau pregătiţi să gândească strategic. El producea schiţe de strategie şi vorbea cu secretarul Apărării  despre ele şi, spre exemplu au venit cu idea de a folosi stealth technology (n.r. Tehnologia folosirii avioanelor spion, fără pilot), pentru că s-au gândit la apărarea aeriană a ţărilor care ar putea deveni potenţiali inamici ai Statelor Unite şi cred că procesul planului strategic ca acesta al Statelor Unite ar fi foarte folositor pentru România, mai ales pentru că aici există o regiune foarte agitată, în Ukraina, în Turcia şi apoi în Est şi Sud şi aceste evenimente vor afecta România, într-un fel sau altul,” a conchis Cropsey. Seth Cropsey va mai rămâne în Arad pentru câteva zile, însă se va întoarce şi la anul.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției