Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul Mănăstirii Feredeu din Deal

0
190

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhi­episcopul Aradului s-a aflat în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea Feredeu, în ziua de 23 aprilie,  pentru a prăznui pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, unul dintre ocrotitorii Mănăs­tirii Feredeu din Deal, Protopopiatul Li­pova. La această sărbătoare, pe lângă obştea monahală au participat şi numeroşi pelerini din Podgoria Aradului şi nu numai. Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită în altarul de vară de către Întâistătătorul eparhiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Anul acesta sărbătoarea Sfântului Gheorghe a căzut în Duminica Sfântului Apostol Toma.
Cuvântul de învăţătură al Chiriarhului, a fost pus sub titlul ,,Icoana purtătorului de biruinţă”, adică a Sfântului M.Mc. Gheorghe (cf.citirilor scripturistice: Fp. Ap. 5; I Cor. 3; Ioan cap. 15 şi 20), cunoscută mai ales sub forma uciderii balaurului, simbol al răului, a diavolului şi a morţii, şi care ameninţa viaţa locuitorilor din preajma izvoarelor, mai ales a celor tineri, cu lipsirea de apă. Duminica mărturisirii credinţei în Hristos Domnul Cel înviat, din partea Sfântului Ap. Toma, aminteşte de această dată de unul dintre marii mărturisitori creştini, cunoscut ostaş al lui Hristos, Împăratul nemuritor şi Dumnezeul nostru, şi care, prin dragostea lui a luptat pentru triumful adevărului. De aceea şi icoana sa aminteşte de cea a Învierii Domnului, fiind aşezată alăturea la slujba zilei, având în vedere şi aceea că, la încheierea Săptămânii Luminate s-a avut spre cinstire icoana Izvorului Tămăduirii, înţele­gând pe însăşi Maica Domnului. Şi aici, mănăstirea aflată sub ocrotirea Sfântului Mc. Gheorghe şi a Sfântului Ilie, a căror viaţă cuprinde şi istorisiri despre puterea apei, are izvor minunat, întăritor sufleteşte şi trupeşte pentru lupta vieţii ce urmăreşte câştigarea Împărăţiei cereşti, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
La finalul Sfintei Liturghii Înaltpreacuviosul Părinte arhim. Ilarion Tăucean, stareţul Sfintei Mănăstiri, a adus cuvânt de aleasă mulţumire Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, pentru pre­zenţa în mijlocul slujitorilor şi pele­rinilor veniţi la această zi de praznic, precum şi pentru grija părintească care o are faţă de Mănăstirea Feredeu şi obştea ei, preoţilor care au slujit şi tuturor pelerinilor prezenţi.
Protos. Dr. Iustin Popovici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.