bunSănătatea a mii de oameni, care cumpără produse alimentare în Piaţa „Mihai Viteazul”, stă în mâinile unei singure persoane: Ioan Vanci. Asistent medical, lucrează în cadrul Direcţiei Sanitar Vaterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din anul 1971, iar în prezent activitatea sa este coordonată de medicul dr. Ioan Sfâşie, din circumscripţia Piaţa Catedralei. De ani de zile însă, Ioan Vanci poartă responsabilitatea stării de sănătate a mii de oameni, având în evidenţă peste 380 de unităţi, toate fiind verificate cel puţin o dată pe parcursul unui an de zile.
În cadrul Direcţiei Sanitar Vaterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor există trei circumscripţii: circumscripţia 1 Piaţa Catedralei, circumscripţia 2 Piaţa Mihai Viteazul şi circumscripţia 3 Piaţa Aurel Vlaicu. „Piaţa Mihai Viteazul are în evidenţă aproximativ 385 de unităţi cu specific depozi­tare şi valorificare a produselor de origine animală şi nonanimală. Ne coordonăm activitatea în baza unui program strategic de supraveghere şi control. Planul este împărţit în patru trimestre, care cuprinde pe de o parte inspecţii şi control, dar şi examinări ale produselor“, ne-a mărturisit Ioan Vanci.
În sediul circumscripţiei din Piaţa Mihai Viteazul există un laborator, cu ajutorul căruia se fac examinări senzoriale ale produselor care se valorifică în hala agroalimentară. Se fac examinări trichineloscopice la probele de carne, provenite de la porc domestic, aduse de diferite persoane. O verificare trichineloscopică se efectuează contracost, beneficiarul având de plătit suma de 9 lei.
Programul de funcţionare a biroului din cadrul Pieţei Mihai Viteazul este de luni până sâmbătă, între orele 07.30 – 15.30. Sâmbătă programul este mai scurt, între orele 08.00 – 13.00. „Programul de lucru la sediul circumscripţiei este de la 7.30 la 11.00, iar după acea urmează controlul unităţilor. Printre altele, se verifică documentele de funcţionare a unităţii, provenienţa produselor, modul de depozitare, respectarea condiţiilor de igienă generală a produselor, respectarea condiţiilor de igienă şi întreţinere a unităţii şi a utilajelor, valabilitatea termenelor din etichetele însoţitoare a produselor, efectuarea operaţiunilor DDD (deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie). De asemenea, se mai verifică starea de sănătate a personalului (fişele de aptitudine de la cabinetul de medicină a muncii)“, ne-a mai declarat Ioan Vanci.
În urma verificărilor, acolo unde sunt disfuncţionalităţi, se aplică prevederile legislaţiei sanitar veterinare în vigoare, care merge de la avertisment până la sancţiuni contravenţionale.
În acest an au fost aplicate două avertismente pentru manipularea neigienică a produselor de origine animală şi două sancţiuni contravenţionale în valoare totală de cinci mii de lei.

Recomandările redacției