Centrul cultural judeţean Arad organizează azi, vineri, 24 iunie, simpozionul internaţional de comunicări ştiinţifice pe teme de antropologie socială şi culturală Cultură tradiţio­nală şi globalizare. Manifestarea, cu un conţinut deosebit de bogat, se va desfăşura în sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean şi se va deschide la orele 10,00, cu un discurs de salut şi de bun venit din partea organizatorilor.
La orele 10,20 va avea loc lansarea volumului CCJA – hărţi etnografice, migraţii, schimbări de peisaj cultural, publicat în acest an la Editura Etnologică din Bucureşti. La orele 11,00 va începe în sala mare  secţiunea I a simpozionului: Globa­lizare şi identitate, care o va avea ca moderatoare pe Annemarie So­rescu. Vor prezenta communicări ştiinţifice asupra temei dr. Biljana Ratkovic Njegovan, de la facultatea de ştiinţe tehnice a Universităţii din Novi Sad, Serbia (Cultura muncii, diversitate culturală şi globalizare), Emilia Martin, şef de secţie la Muzeul Mihály Munkácsy din Békéscsaba, Ungaria (Tradiţii în transformare), dr. Mirjana Corkovic, de la Universitatea din Belgrad (Boomul literaturilor dialectale la români, şocaţi şi bunevaţi în Vojvodina, în noul mileniu), drd. Mălina Iulia Duţă, de la Universitatea de Vest din Timişoara (Contraste local – global în media din România: cazul refugiaţilor), dr. Annemarie Sorescu, de la Institutul de Balcanologie al Academiei de Ştiinţe şi Arte Sârbe din Belgrad, Serbia (Între identitatea lingvistică şi politici lingvistice: băieşii din Vajska – Serbia), dr. Nicoleta Muşat, de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie a Universităţii de Vest din Timişoara (Dezvoltatea comunitară – formă a globalizării?), dr. Drago Njegovan, de la Muzeul Voievodinei, Novi Sad, Serbia (Cultivarea şi protecţia tradiţiilor locale ale moştenirii imateriale a Serbiei şi producţia destinată modelului global de turism cultural), dr. Sînziana Preda, de la Facultatea de Sociologie şi Psihologie a Universităţii de Vest din Ti­mişoara (Romi tradiţionali sau tradiţionalişti? Rezistenţa prin cultură la neamurile endogame), dr. Szilagy Levente, de la Institutul de Etnologie al Academiei Maghiare din Budapesta (Ungaria – turism medical transfrontalier în zona de frontieră româno-maghiaro-ucraineană), dr. Gabriela Boangiu, de la Institutul de Studii Socio-Umane „C. S. Nicolăescu-Plopşor” din Craiova (Craiova – me­morie colectivă şi identitate cul­- turală), Dušan Deanac, ziarist din Kikinda, Serbia (Cultura noastră naţională în timpul globalizării), şi dr. Elena Rodica Colta, de la Centrul Cultural Judeţean Arad (Identităţi diluate şi dileme identitare la unele comunităţi slovace din judeţul Arad).
Secţiunea a II-a a simpozionului îşi va desfăşura lucrările în  sala mică a Consiliului Judeţean şi o va avea ca moderatoare pe Camelia Burghele. Tema secţiunii va fi Cultura tradiţio­nală în trecut şi azi. Cu referire la temă, vor prezenta comunicări drd. Jasmina Mirković, de la Şcoala de Studii Înalte pentru Educatori din Vîrşeţ, Serbia (Şcolile bilingve sârbo-române în contextul multiculturalismului vîrşeţean), dr. Mircea Măran, de la Şcoala Superioară Pedagogică „Mihailo Palov” din Vrsac, Serbia (Elemente de identitate locală în conştiinţa istorică a românilor din Banatul sârbesc), dr. Camelia Bur­ghele, de la Muzeul de Istorie şi Artă din Zalău, şi Borco Illin, de la Muzeul Satului Bănăţean din Timi­şoara (Un album viu cu case vechi – Meseşenii de Sus, Sălaj), drd. Jasmina Stolić, de la Şcoala de Studii Înalte pentru Educatori din Vîrşeţ, Serbia (Dansurile populare cântate ca păstrători ai culturii tradiţionale la vârsta preşcolară), dr. Eujen Cinci, de la Facultatea de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara (Valenţe octoihale comune în creaţia unor compozitori sârbi şi români al secolului XX). În aceeaşi secţiune, după o pauză, sub moderarea Gabrielei Mariana Luca, vor mai prezenta comunicări Iavorca Markov Iorgovan, de la Uniunea Sârbilor din Timişoara (Hrana rituală la sârbii bănăţeni la praznicele de peste an), dr. Narcisa Şiucă, de la Facultatea de Litere a Universităţii din  Bucureşti (Gastronomie românească între Orient şi Occident), dr. Gabriela Mariana Luca, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Vicenţiu Babeş” din Timişoara (Disputa gusturilor la masa tradiţională contemporană: umami – normal sau vegetarian), dr. Andrei Milin, de la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara (Cunoaş­terea celuilalt prin intermediul spaţiului de locuit – aleea minorităţilor de la Muzeul Satului Bănăţean), dr. Gabriel Cătălin Stoian, de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti (Între obicei şi modă; aspecte ale culturii tradiţionale în comuna Boşorod, Hunedoara), dr. Diana Şimonca Opriţă, de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad (Constantin Brâncuşi: de la tradi­ţional la universal), Madlena Bulboacă, de la Colegiul Naţional Preparandia Dimitrie Ţichindeal din Arad, şi dr. Teodor Bulboacă, prof. univ. la Facultatea de  Matematică a Universităţii Babeş-Boliay din Cluj- Napoca (Celebrarea sărbătorilor religioase în familiile mixte).
Intrarea publicului la lucrările simpozionului este liberă.

Recomandările redacției