În ziua de 14 noiembrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, au debutat lucrările Simpozionului anual a doctoranzilor Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad care a avut ca temă „Contribuția ecumenică a Ortodoxiei românești în timpul comunismului”.  La această sesiune s-au înscris 30 de doctoranzi care au prezentat şi dezbătut, pe parcursul a trei zile, temele pregătite sub îndrumarea coordonatorilor lor de doctorat.
În deschiderea lucrărilor, părintele profesor dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad a adresat un cuvânt de salut participanţilor, evidenţiind coordonatele tematice şi tehnice sub auspiciile cărora se derulează acest proiect important, mai ales şi pentru faptul că unul dintre indicatorii esenţiali ai studiilor doctorale se referă la cercetarea ştiinţifică. De aceea, referatele prezentate de studenţii doctoranzi vor fi reunite în Studia Doctoralia, revistă care stă mărturie în ceea ce priveşte documentarea şi activitatea ştiinţifică din cadrul Şcolii Doctorale de la Arad. În acelaşi timp, părintele decan a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru binecuvântare şi pentru permanentul sprijin acordat activităţilor ce se derulează în cadrul Facultăţii de Teologie din Arad, implicit şi în cadrul Şcolii Doctorale. Deasemenea, a fost apreciată contribuţia părintelui profesor Constantin Rus, Directorul Şcolii Doctorale, precum şi a părintelui lector dr. Filip Albu pentru implicarea în buna organizare a acestui eveniment academic.
La rândul său, părintele profesor Constantin Rus a apreciat implicarea studenţilor doctoranzi arădeni în elaborarea referatelor lor.
Primele 18 comunicări ştiinţifice, desfăşurate în ziua de 14 noiembrie, au fost moderate de părinţii profesori Constantin Rus şi Ioan Tulcan, acestea fiind urmate de sesiuni de dezbateri ample pe marginea celor prezentate.
Şcoala Doctorală de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad asumă astfel exigenţele academice şi ştiinţifice actuale, oferind un cadru teologic-formativ important în misiunea şi apologia Bisericii, în lumea actuală.
(F.A.)

Recomandările redacției