Simpozionul Internațional, edi­ția a VI-a, Bata, din 21 iunie 2014 se poate spune că a fost un moment de cotitură în felul de a face referire și a cuantifica această meserie-chemare care nu se poate face decât dacă „meseriașul“ a fost dotat cu un anume „dar“ de Pronia Cerească. Că este așa o dovedește deosebita ediție derulată la Bata și descrisă în cele ce urmează de chiar unul din cei care-l au: învățătoarea Delia Micurescu, din Bata.
Emoții, premii și  recunoștință…
Evenimentul desfășurat sub egida AGIRo (Asociația Generală a Învățatorilor din România) a fost creat, în speță, la inițiativa Asocia­ției Învățătorilor Arădeni, în anul 2009, cu menirea de a cinsti taina mare a învățăturii, a dascălilor și a școlii românești. Fiindcă, așa după cum spunea Nicolae Iorga: „ca să fim noi oameni, au fost alți oameni, și ca să fie alți oameni, suntem noi oameni”, dascălul fiind pute­rea divină care creează neîncetat îngerii pământești, întrupați în chip de copil. Gândim că această sărbătoare să dăinuie în inimile și cugetele noastre dascălești multă vreme, drept cinstire pentru înaintași, de-a pururi pildă pentru urmași.
Pe lângă portretele-eseu create pentru dascăli, cât și editarea volumului „Portrete de dascăli“ 2014, evenimentul a adus și prinos de recunoștință pentru truda pe altarul școlii, evocând și premiind dascălii de azi și de ieri.
Distincția „Învățător de Onoare“ a fost acordată: înv. prof. Iovin Ileana, fost inspector școlar la învățământul primar, acum în pensie; invitaților din Serbia, Valea Timocului: Diana Solkotovici, profesor de limba română,Timoc; Danița Vaducescovici, profesor înv. primar, Timoc; Ognja Vaducescovici, inginer, membru al Asociației Învățătorilor din Timoc. Aceasta distincție s-a mai acordat jurnalistului Vasile Todi, președinte al Uniunii Jurnaliștilor din Banatul Istoric, pentru susținerea și încrederea pe care o are în dascăli ca modelatori de caractere umane și a înnobilării unei națiuni viguroase.
Diploma „Portrete de dascăli“ s-a acordat pentru o viață închinată școlii, acum, în pragul senectuții, cu darul recunoștintei noastre, celor ce urmează: Susana Danilă, învățătoare (79 ani) Zăbrani; Păcurar Victoria, învățătoare (73 ani), Galșa; Păcurar Ioan, învățător-profesor-director (74 ani), Galșa; Filipaș Pavel, învățător, pensionar de invaliditate (60 ani), Șoimoș-Lipova.
Diploma „Portrete de dascăli“ s-a oferit unor personalități care au susținut acest eveniment, aducându-și aportul la creșterea calității actului educațional, a prestigiului dascălului și a școlii românești. Acestea sunt: Viorel Dolha, președinte AGIRo; Doru Bogdan, istoric, profesor Liceul „D. Țichindeal“ Arad; Vasile Todi, jurnalist, preșe­dinte al Uniunii Jurnaliștilor din Banatul Istoric; Diana Solkotovici, profesor Serbia, Valea Timocului; Danita Vaduvescovici, profesor Serbia, Valea Timocului; Ognja Vaducescovici, inginer Serbia, Valea Timocului; Vasile Matei, preot Biserica Ortodoxa Bata; Traian Mateaș, preot Biserica Ortodoxă Julița; Cezar Mateaș, învățător, director la Școala Gimnazială „Patrichie Popescu”Bata; Ion Micurescu, primarul comunei Bata.
Diplome „Portrete de dascăli“ s-au mai oferit pentru contribuția la editarea volumului „Portrete de dascăli“ prin eseuri, următorilor: Olimpia Simarton, învățător Șiria; Spătariu Silviana, învățător Ususău; Axa Florica, educatoare Grădiniță P.P. nr. 17 Arad; Crista Elena, învă­țătoare Școala Gimnazială nr. 6 Reșita; Cândea Florica, profesor Arad; Iovin Codrin, învățător, Arad; Popa Ana Maria, profesor Liceul Tehnologic Săvârșin; Bold Florinela, învățător Ususău; Henț Mihai, învățător Școala Gimnaziala nr. 18 Arad.
Un act de cultură, cu atât mai mult un act educațional, este eficient dacă există entuziasmul de a-l crea și, mai apoi, de a-l susține cu tărie în așa fel încât să capteze mintea și sufletul ascultatorului. Nu îndrăznesc a crede că noilor valuri de tineri dascăli, creați în libertatea mileniului trei, să le piară aceste virtuți, întrucât chezășia înaintașilor s-ar cutremura în măreția ei și ar risca să nu mai pomenească nimeni despre ei, multă vreme de acum îna­inte.

Recomandările redacției