Așa cum era de așteptat, cea de-a VI-a ediţie a simpozionului internaţional „Portrete de dascăli“ găzduit de Bata, sâmbătă, 21 iunie a fost o manifestare mai ales de suflet și simțire. Au participat dascăli din întreg județul Arad dar și din alte zone din România, însă participarea cea mai impresionantă a fost a unor dascăli din Serbia, sala Căminului Cultural din Bata dovedindu-se neîncăpătoare.
După cum ne preciza învățătoarea Delia Micurescu, unul din activii organizatori ai evenimentului „absolut toate momentele au avut o mare încărcătură emoțională“.
Deschiderea festivă – susținută de amfitrioană într-un dulce grai arhaic, a fost urmată de binecuvântarea  creștină a preotului Vasile Matei, cuvântul de bun venit al gazdelor – al primarului Ion Micurescu și directorului școlii, Cezar Mateaș, intonarea Imnului dască­lilor, cuvântul oaspeților.
Cu mare emoție, Delia Micurescu ne-a relatat câteva aspecte din ceea ce a urmat. „Momentele extraordinare au fost multe: cuvântul domnului Viorel Dolha (președintele AGIRo) a fost unul precum și cel al profesorului și istoricului Doru Bogdan, dar și a celor trei cadre didactice venite din Serbia – de pe Valea Timocului: Diana Șuștacovici, Danița și Ogjnea Văducescovici, participarea lui Vasile Todi – președintele Uniunii Jurnaliștilor din Banatul Istoric, participarea unor dascăli pensionari, cu o vastă activitate și experiență precum doamna Ileana Iovin, momentul special al venirii învățătorului Pavel Filipaș; nu putem trece cu vederea momentele speciale ale… declamării eseu­rilor pregătite de ei pentru această deosebită ocazie; frumoasele momente ale unor premieri onorifice, cu «discursurile» de suflet aferente, susținute de cei premiați. Apoi nu putem ignora momentele artistice – mai ales cele spontane, cum a fost cel susținut de doamna Elena Jurjescu, în limba aromână dar și cel coregrafic, de mare inspirație, pregătit cu grijă, intitulat «Idilă bănățană la fântână» și multe altele pe care, ținând cont de complexitatea manifestării lor doar o peliculă cinemato­grafică le-ar fi putut reține cu acuratețe, cuvintele rămânând totuși prea sărace în astfel de împrejurări“.
Și pentru că tradiționala ospitalitate românească încă există, simpozionul s-a încheiat cu un… festin onorific, oferit în devans de organizatori prin implicarea gazdelor în cinstea Zilei Învățătorului – marcată pe 30 iunie. Despre premiile oferite dar și despre cei ce le-au primit vom vorbi cu o ocazie viitoare. (F.B.)

Recomandările redacției