Neplătiți din luna noiembrie, angajaților CET Arad le-a ajuns cuțitul la os. În încercarea de a-și obține drepturile bănești, oamenii
s-au adresat instanței de judecată. Astfel, vineri, pe rolul Tribunalului Arad a fost înregistrat dosarul cu numărul 131/108/ 2019, care are ca reclamanți Sindicatul Liber și Independent „Termoelectrica” Arad și 137 de angajați, iar ca pârâți CET Arad SA și CITR Filiala Timiș SPRL, administratorul judiciar al CET Arad.
Acțiunea a fost intentată în condițiile în care, recent, sindicaliștii trăgeau un semnal de alarmă cu privire la situația dezastruoasă în care a ajuns societatea și angajații ei. Peste 200 de angajați au muncit fără a-și primi salariile aferente lunii noiembrie, care ar fi trebuit să se dea în decembrie, astfel încât oamenii și-au petrecut Sărbătorile fără bani. Doru Lebădă, liderul Sindicatului Termoelectrica susținea că CET Arad a ajuns să fie aruncat în insolvență, cu datorii către furnizori acumulate în timp, la care s-au adăugat penalități uriașe, ceea ce a dus la oprirea instalațiilor. „Ca atare, în acest moment, o centrală performantă, care produce energie electrică și termică în cogenerare, unde după cum spuneam s-au început și realizat investiții de modernizare, va ajunge la fier vechi. Din cauza acestei situații, angajații SC CET Arad SA au ajuns în situația de a nu-și mai primi salariile pe luna decembrie, în pofida faptului că au fost prezenți la serviciu, convinși fiind că trebuie să întrețină și să supravegheze instalațiile care au încălzit Aradul pe timpul iernii, în ultimii 30 de ani, convinși că se va apela la serviciile lor, acceptând umilința de a petrece sărbătorile de iarnă fără a avea nici măcar venitul minim garantat de statul român, conferit unor angajați rămași fără obiectul muncii, adică ajutorul de șomaj”, spunea printre altele Lebădă.
Își pun speranța în fierul vechi
Ieri, liderul sindicatului Termoelectrica a vorbit din nou despre fier vechi. Dar de data aceasta atunci când a fost întrebat de unde crede că vor putea fi obținuți banii pentru salariile restante. Și nu la modul ironic. „Având în vedere că nu am primit nici măcar banii aferenți lunii noiembrie, care ar fi trebuit dați în decembrie, suntem deja la a treia chenzină restantă. Nu vedem decât o soluție pentru plata salariilor, vânzarea de fier vechi”, a declarat Lebădă. În continuare, sindicalistul a ținut să precizeze că acțiunea a fost intentantă doar de către sindicatul reprezentativ din societate, în speță Termoelectrica, celelalte organizații sindicale preferând să se abțină. „Angajații au probleme grave. Ne dorim ca săptămâna aceasta să convocăm o comisie de dialog social la Prefectura”, a încheiat Lebădă.

Recomandările redacției