Singurătatea e la fel de toxică ca şi consumul a 15 ţigarete pe zi, scriu cei de la Forumul Economic Mondial. Singurătatea a devenit o epidemie globală. Există oameni care nu au vorbit cu o rudă sau cu un prieten de luni de zile, relatează businessmagazin.ro.
Procentajul celor care locuiesc singuri este mai ridicat ca niciodată – jumătate din locuitorii Parisului şi două treimi din locuitorii din Stockholm trăiesc singuri. În Marea Britanie, jumătate din cei de peste 75 de ani trăiesc singuri; mulţi dintre ei nu au vorbit cu o rudă sau cu un prieten de luni de zile.
În Statele Unite, numărul mediu de prieteni apropiaţi ai unei persoane a scăzut de la trei la doi din 1985 până în 2004, iar numărul celor fără prieteni apropiaţi s-a triplat.
Un factor ar putea fi urbanizarea, care slăbeşte legăturile cu familia. Nu e clar cât de mult contribuie tehnologia la singurătate, dar oamenii petrec, în prezent, 24 de ore pe săptămână online.
Singurătatea are şi un cost ridicat: în Marea Britanie, o persoană singură trebuie să plătească în jur de 6.000 de lire în plus pe an. La nivel global, costul singurătăţii s-a ridicat, în 2010, la 2,5 trilioane de dolari.
În unele state au apărut programe şi iniţiative pentru a combate fenomenul: în Italia, studenţii se mută cu oameni în vârstă, ţinându-le companie şi reducân- du-şi astfel şi costurile de chirie. Marea Britanie a mers şi mai departe, creând Mi­nisterul Singurătăţii.
Medicii specialiști spun că remediile acestei boli sunt ușoare și recomandă ca personele să iasă cât mai des din casă. „Este important să ne găsim un hobby, ceva care să ne placă și care să ne motiveze. Fie că vorbim de sport, dans, fotografie, pictură etc., este foarte bine să avem cât mai multe activități în societate, unde putem întâlni multe persoane și să ne facem noi prieteni. Tre­buie să fim cât mai conectați la lumea exterioară și să nu lăsăm gândurile negative să pună stăpânire pe noi”, sunt sfaturile unui psiholog.

Recomandările redacției