Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad va contracta un nou sistem perimetral pentru detecție, recunoaștere și identificare, în vederea eficientizării sistemului de siguranță și supraveghere al instituției. Reprezentanții penitenciarului caută o societate comercială care va furniza mijloace și dispozitive de supraveghere și de securitate.

Este vorba despre un contract de achiziție privind furnizarea și montajul unui sistem perimetral pentru detecție, recunoaștere și identificare iar autoritatea contractantă – Penitenciarul Arad, va răspunde tuturor solicitărilor de clarificare sau informațiilor suplimentare până în a treia zi înainte de data limită de depunere a ofertelor. Contractul se va încheia pentru o perioadă de 60 de zile de la data semnării, dar nu mai târziu de 01.12.2019. Valoarea totală estimată, potrivit anunțului de participare, este de 235.294 RON.

Având în vedere faptul că, în derularea contractului, se vor vehicula date şi informaţii clasificate «secret de serviciu», nu vor fi publicate în S.I.C.A.P. documentele care conţin astfel de informaţii, în speță fișa tehnică a Sistemului perimetral pentru detecție, recunoaștere, identificare și alarmare urmând ca acestea să fie puse la dispoziţia potenţialilor candidaţi/ofertanţi, la solicitarea lor, după dovedirea faptului că deţin «Programul de prevenire a scurgerii de informaţii clasificate» avizat de către Autoritatea Desemnată de Securitate (Serviciul Român de Informaţii) şi a îndeplinirii celorlalte dispoziţii legale în vederea asigurării confidenţialităţii şi a protecţiei informaţiilor din cuprinsul materialelor clasificate, conform prevederilor legale care reglementează protecţia informaţiilor clasificate în România. Pentru îndeplinirea obligației referitoare la modul de transmitere a DUAE de către operatorii economici participanți la procedurile de atribuire (…), aceștia vor completa direct în SEAP, în secțiunea dedicată a procedurii de interes, DUAE-ul deja configurat de autoritatea contractantă. DUAE, astfel completat, va putea fi vizualizat și analizat de către autoritățile contractante în secțiunea dedicată acestuia”, se mai arată în anunț.

Sistemul de protecție perimetrală are rolul de a proteja anumite zone și obiective de pătrunderea sau în acest caz, evadarea infractorilor, asigurând transmiterea de alarme chiar și la o tentativă de pătrundere în locații unde estă prevăzută protecția. Astfel este sesizată prima încercare a infractorilor de a se apropia, sabota și penetra un anumit perimetru. Semnalele transmise de către aceste sisteme pot fi preluate și monitorizate de alte sisteme de securitate de detecție secundară (supraveghere video și antiefracție). Aceste sisteme de detecție secundară permit urmărirea infractorilor și după pătrunderea acestora în interiorul perimetrului.

Sistemele de protecție perimetrală se utilizează în special pentru protecția exterioară a obiectivelor cum ar fi: aeroporturi, clădiri, ansambluri de clădiri, vile, fabrici, depozite, ferme, stații de transformare energie electrică, combinate, bălți sau lacuri piscicole, etc. și se pot folosi la intrarea cât și la ieșirea din diverse perimetre. Echipamentele ce compun aceste sisteme de protecție perimetrală trebuie să funcționeze într-o gamă extinsă de parametrii ai mediului: temperatura, radiațiile solare, curenții de aer, umiditate,etc., amplasarea elementelor emițătoare și receptoare putându-se face la distanțe de câteva sute de metri.

Potrivit openvision.ro, sistemul de detecție perimetrală poate fi alcătuit din următoarelor elemente: bariere cu infraroșu; bariere cu microunde –  sunt alcătuite analog barierelor cu infraroșu cu deosebirea că senzorii cu microunde sunt volumetrici iar amplasarea lor se face astfel încât să se asigure o zona de detecție simetrică, semnalul emis fiind deasemenea modulat în impulsuri; senzori monostatici cu microunde; detectoare PIR de exterior –  permit detectarea surselor de căldură aflate în mișcare, iar prinselectivitatea spectrală se poate realiza imunitatea la alarmele false; sisteme cu cablu activ de radiofrecvență –  reprezintă un ansamblu de două cabluri, unul fiind injectat de către un echipament de transmisie de radiofrecvență în bandă joasă cu un semnal iar celălalt cablu transformă energia primită de la primul cablu în semnal electric – calitatea semnalului recepționat este modificată de apariția corpurilor în mișcare iar cablurile pot fi complet mascate (îngropate în pământ sau zid); sistem cu cabluri tensionate –  oferă atât protecție fizică cât și o generare de semnal electric la atingerea unui intrus de rețeaua de sârme întinse și tensionate, ghimpate sau nu, monate pe stâlpi , zid sau gard; gardul electric –  prin utilizarea unei rețele de fire electrice (8000V, neletal), gardul electric oferă o protecție atât fizică cât și de îndepărtare a agresorilor prin șocurile produse de descărcările electrice. Integritatea gardului este monitorizată și localizată permanent cu ajutorul echipamentelor electronice de alarmare și sistemelor de multiplexare; sistem de multiplexare –  este un echipament care primește semnalele de alarmă de la dispozitivele din teren, transmițându-le către sistemele de management al securității sau către alte dispozitive anexe cum ar fi porți, sirene, instalații de iluminat etc; acest sistem ușurează operarea sistemelor de securitate pe perimetre întinse.

Recomandările redacției