artimonDiscuţia despre exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice a fost redeschisă la Arad, cu ocazia pre­zenței reprezentanţilor Panfora Oil&Gas SRL şi Acoustic Geophysical Services Ltd. Este vorba despre cei care au primit aviz din partea statului român pentru a executa explorări în vederea descope­ririi de hidrocarburi convenţionale (pe­trol şi gaze naturale) în zona oraşului Curtici. Prezent la întâlnirea din această săptămână a reprezentanţilor celor două societăţi cu prefectul Cosmin Pribac, preşedintele Confederaţiei Patronatului Român – filiala Arad, Marin Crişan, a ce­rut asigurări scrise că explorările (făcute pentru Grupul Mol) nu vizează des­- coperirea şi, apoi, exploatarea gazelor de şist. „Le-am cerut asigurări scrise că prin aceste explorări nu vizează exploatarea gazelor de şist, dar re­prezentanţii celor două societăţi, nefiind de la cel mai înalt nivel, nu şi-au putut asuma un asemenea lucru. De aceea, săptămâna viitoare, la Arad va veni şeful Mol România, pentru a clarifica aceste aspecte”, a declarat Marin Crişan, preşedintele Confederaţiei Patronatului Român – Filiala Arad. Acesta s-a dus la întâlnirea cu reprezentanţii Panfora Oil&Gas SRL şi Acoustic Geophysical Services Ltd., însoţit de vicepreşedintele Confederaţiei Patronatu­- lui Român – Filiala Arad, Marcel Măinescu, şi un mediator, pentru a nu exista dubii în privinţa celor discutate.
În paralel cu demersurile Confede­raţiei Patronatului Român – Filiala Arad, Consiliul Local Civic a anunţat că va organiza joi, 4 iulie 2013 (ziua Statelor Unite, ţară ce susţine exploatarea ga­zelor de şist), o dezbatere publica referitoare la problema exploatării gazelor de şist în judeţul Arad. „Dezbaterea va avea loc la ora 17,30, în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ, în măsura în care Primăria va fi dispusă să ne pună sala la dispoziţie. În caz contrar, dezbaterea va avea loc în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, dar într-o altă locaţie ce va fi adusă la cunoş­tinţa celor interesaţi în timp util”, a declarat Dan Artimon, unul dintre liderii Consiliului Local Civic.
De remarcat, că în această problemă, poziţia Consiliului Local Civic, care va fi prezentată şi în cadrul dezbaterii, este următoarea: „autorităţile locale, în speţă Consiliul Judeţean şi autori­tăţile centrale, în speţă Guvernul şi reprezentantul acestuia în teritoriu – Prefectul, au obligaţia de a prezenta, argumenta sau justifica în faţa arădenilor poziţiile pe care le susţin. De aceea, la dezbatere sunt aşteptaţi reprezentanţii acestor autorităţi inclusiv parlamentarii arădeni; întrucât conform legii un refe­rendum referitor la o problemă de interes local poate avea loc doar la solicitarea autorităţilor locale, vom cere acestor autorităţi organizarea unui referendum care să ofere ară­denilor posibilitatea de a se pronunţa, după o corectă informare, în privinţa gazelor de şist și în situaţia în care autorităţile locale nu vor organiza referendumul, considerăm îndreptăţite orice acţiuni de protest (conform legii), acţiuni pe care CLC le va sprijini şi la care va participa”.
Claudia Untaru Crețu

Recomandările redacției