Avem un mega-proiect de 33 de milioane de euro pentru managementul deșeurilor, firme desemnate pe zone pentru salubrizare, dar gunoiul stă neridicat cu săptămânile, în mai multe localități. Arădenii n-au cum să nu fie intrigați, întrucât Aradul, declarat fruntaș cu acest proiect se confruntă mereu cu problema gunoielor. Dacă o firmă își revine și-și face treaba, după ce i s-au imputat nereguli repetate, o alta lasă de izbeliște localități întregi, pe fondul unui litigiu. Autoritățile anunță că iau măsuri și că proiectul nu este în pericol. Dar totuși, ce să facă între timp arădenii care stau cu movilele de gunoi lângă casă?!

După ce într-un număr recent al cotidianului nostru am sesizat faptul că, firma Grup Salubritate Urbană (GSU) nu a ridicat gunoiul de o lună, reprezentanții Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad (ADI SIGD) vin cu precizări.

De reamintit că, firma GSU care a creat în repetate rânduri problem se află în litigiu cu FCC Environment, firma care administrează staţiile de transfer din Bârzava şi din Chişineu-Criş. Aceasta din urmă nu mai primește gunoaiele adunate de GSU. La mijloc sunt desigur banii. GSU nu şi-au plătit datoriile către FCC, iar firma din urmă nu mai vor să preia gunoaiele adunate de GSU. GSU are alt patron, însă conducerea veche a rămas cu banii încasați de pe taxele de colectare.

Precizările ADI SIGD

Ce spun autoritățile? Că litigiul nu este de competența ADI SIGD. „Județul Arad a fost împărțit în cinci zone. În trei dintre acestea, colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor se desfășoară în condiții normale. În două zone, Zonele 2 și 5, acolo unde operează Grup Salubrizare Urbană S.A., au fost raportate disfuncționalități datorate raporturilor de colaborare comercială între operatorul de colectare și transport, respectiv operatorul stațiilor de transfer. Natura acestor relații contractuale nu este de competența ADI SIGD, întrucât potrivit contractelor de delegare ADI SIGD are strict rol de monitorizare și mediere, ceea ce a și făcut ori de câte ori a fost necesar.

Faptul că, în cazul Grup Salubrizare Urbană SA se raportează sincope în colectarea deșeurilor a fost în atenția ADI SIGD încă de la primele informări în acest sens. Am pus în vedere, atât operatorului de salubrizare, cât și operatorului stației de sortare, asigurarea continuității serviciului, potrivit dispozițiilor legale în vigoare, având în vedere că este vorba despre un serviciu de utilitate publică. Despre aceste aspecte am informat și Garda de Mediu, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, Agenția pentru Protecția Mediului, ANRSC și toate celelalte instituții abilitate“, susțin reprezentanții ADI SIGD.  De asemenea, aceștia au trimis o notificare de încălcare a contractului către Grup Salubrizare Urbană SA.

Grup Salubrizare Urbană are obligația asigurării continuității serviciului de salubrizare în orice condiții. „Încălcarea acestor prevederi intră sub incidența legii, dar nu pune sub nicio formă în pericol sistemul integrat de gestionare a deșeurilor“, se mai arată în informarea ADI SIGD.

Recomandările redacției