Dialog cu prof. Sorina Vanci, directoarea Școlii Gimnaziale Buteni.

Doamnă director, am înțeles că ați câștigat o importantă finanțare din bani europeni, pentru școala pe care o conduceți.

Într-adevăr așa este. În cursul lunii trecute a avut loc lansarea oficială a proiectului „În școala mea oricine își găsește drumul”, proiect câștigat de Școala Gimnazială Buteni și cofinanțat de Comisia Europeană prin Proiectul Erasmus+. Valoarea proiectului este de 38.675 euro, iar implementarea acestuia se va desfășura în perioada septembrie 2019- decembrie 2020.

Concret, în ce constă acest proiect?

În cadrul proiectului, 15 cadre didactice vor participa la trei cursuri de formare în străinătate. Primul curs „ICT in your classroom: Enhance your teaching with new century ICT Tools”, furnizat de Areadne Lifelong Learning Centre, se desfășoară în Kalamata, Grecia, în perioada 9-15 februarie 2020. Cursul își propune să introducă profesorii în noile tehnologii și să îi pregătească pentru noua eră a predării. Cursul este conceput pentru a învăța din practică. Al doilea curs va fi dedicat elevilor cu nevoi educaționale speciale. Acesta, ca și primul se va desfășura în aceeași locație, la Kalamata , dar în perioada 3- 9 mai 2020. Se pornește de la ideea că metodele de predare trebuie să fie concepute astfel încât elevii să poată beneficia de timpul petrecut în școală. Acest curs urmărește să ofere participanților abilități și cunoștințe pentru a trata elevii cu nevoi speciale în sala de clasă. Iar al treilea curs va avea loc în Malta, în perioada 25 mai – 1 iunie 2020. Acesta este focusat pe prevenirea părăsirii timpurie a școlii. „Renunțarea ” este legată de sentimentul de a fi neputiincios, lipsit de sens și o lipsă extremă de motivație. Acest curs este conceput pentru a oferi cadrelor didactice o imagine de ansamblu asupra clasei, leadership și management printr-o lentilă de echitate.

Credeți că acest proiect va aduce o schimbare în bine în activitatea cotidiană viitoare?

Sunt convinsă de acest lucru. Participarea la acest proiect va deschide noi orizonturi profesionale și va permite profesorilor și elevilor să-și îmbunătățească pregătirea de speciaalitate, în contexte europene moderne. De asemenea, un alt câștig este și acela că participanții vor trăi o experiență complexă, atât la nivel profesional cât și personal, diferită de cea din țară. Cu această ocazie țin să mulțumesc celor care au crezut în noi și le mulțumim pentru susținere. Și nu pot să închei fără să amintesc și echipa de proiect cu care am lucrat: prof. Paula Ciama și prof. Daniela Luștrea, cărora le mulțumesc pentru dedicație și profesionalismul de care au dat dovadă.

Vă mulțumim și vă dorim succes!

Voicu Sida

Recomandările redacției