trichineloza

Epidemia de trichineloză care a izbucnit acum o săptămână, a făcut multe victime, dintre care o femeie a pierdut lupta cu boala. Soţul acesteia, internat în spital tot cu trichineloză, a decedat  în urma unui atac cerebral. Medicii spun că infestarea cu trichineloză nu e cauza morţii. „Pacientul a decedat în urma unui accident vascular cerebral hemoragic. Întâmplarea face să fi suferit şi de trichineloză, dar nu aceasta e cauza morţii. În acest moment, patru persoane sunt internate cu trichineloză”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Arad, Adrian Wiener.

Pentru a preveni izbucnirea unui nou focar de trichineloză, conducerea DSVSA avertizează şi recomandă arădenilor să nu mai consume carne de porc fără să verifice dacă aceştia sunt sau nu infestaţi. Examenul trichineloscopic se poate  efectua la toate Circumscripţiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor din municipiul Arad şi oraşele din judeţ: Lipova, Pâncota, Curtici, Nădlac şi Sebiş. De luni dimineaţa, până în ultima zi a anului, fiecare Circumscripţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din municipiu şi oraşe va asigura serviciu de permanenţă, de luni până sâmbătă între ora 8,00 şi ora 18,00 şi duminica, tot de la prima oră, până la amiază. La sediile respective vor fi afişate numele persoanei care asigură permanenţa şi numărul de telefon la care cetăţenii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. „Examinarea cărnii în vederea infestaţiei cu Trichinella spiralis, se va efectua la toate Circumscripţiile Sanitar Veterinare din municipiul Arad şi din judeţ. O probă costă mai puţin de 10 lei, iar pentru efectuarea examenului trichineloscopic, deţinătorii animalelor sacrificate trebuie să prezinte medicului veterinar o probă care să fie reprezentativă (în cantitate de aproximativ 150  g.) şi crotalia animalului sacrificat.Probele vor fi prelevate din musculatura striată (pilieri diafragmatici sau musculatura intercostală)”, a spus Viorel Agud, director DSVSA Arad. Conform dispoziţiilor legale, DSVSA transmite faptul că toată carnea rezultată în urma sacrificării animalelor în gospodărie trebuie utilizată numai pentru consumul propriu, comercializarea fiind interzisă. De asemenea, comercializarea porcilor din gospodăriile populaţiei se va face numai în târguri de animale autorizate sanitar veterinar sau din gospodăria vânzătorului în gospodăria cumpărătorului. În această  situaţie, mişcarea animalelor se va face numai însoţită de formularele specifice de mişcare a animalelor şi de Certificate Sanitar Veterinare. Comercializarea porcilor în alte locuri şi prin alte mijloace decât cele menţionate se sancţionează cu amendă contravenţională conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad vor verifica modul de respectare a normelor privind protecţia animalelor în timpul sacrificării.

Claudia Gavra

Cristian Cotuna

Recomandările redacției