Şedinţa de ieri a Consiliului Local Municipal ar fi putut fi un model demn de urmat de toate consiliile locale din judeţ, din România şi din lume dacă nu s-ar fi transformat chiar de la începutul ei într-un fel de „lecţie de serviciu şi de principii” pentru a sfârşi în derizoriul unei glume proaste, fără sare şi piper, dar cu mult circensis.
Deschisă de primarul Gheorghe Falcă prin ridicarea în picioare a asistenţei pentru onorarea Imnului Naţional, şedinţa a continuat tot cu Gheorghe Falcă „la microfon”, el anunţând că se vor discuta câteva chestiuni foarte importante aflate pe ordinea de zi, cum ar fi construirea unei săli de sport multifuncţionale, repararea Podului Decebal, regenerarea urbană şi participarea Aradului la programul Oraşe europene al Ministerului Culturii.
Marile proiecte
Pornit spre detaliere, Gheorghe Falcă a spus aproape tot despre cele patru proiecte amintite. S-a aflat astfel că Aradul (municipa­litatea), nu are în dotare şi în administrare o sală de sport, dar ar trebui să aibă – şi va avea: patinoarul artificial se va acoperi, i se vor face câteva modificări şi adăugiri şi va fi declarat sală de sport multifuncţională. S-a mai aflat că podurile peste Mureş (Micălaca şi Traian), au fost reparate capital şi reabilitate, ca şi pasajele din oraş (Micălaca şi Grădişte), iar acum a venit rândul Podului Decebal, cu acesta încheindu-se acţiunea de reparare şi reabilitare a podurilor şi a pasajelor. S-a aflat şi că proiectul de regenerare urbană va fi cel mai mare proiect al mandatului primarului şi al consilierilor, că se vor face parcări cu plată administrate de Recons, că se vor face kilometri de trotuare, multe spaţii verzi şi locuri de joacă, se va rezolva problema iluminatului public stradal şi între blocuri şi că actualele platforme de gunoi (insalubrele ghene cu tomberoanele din ele), vor fi coborâte în subteran. În sfârşit, s-a mai aflat marele rezultat al costisitoarei aventuri numită pompos „Arad, capitală culturală europeană”: inclu­derea Aradului (şi a celorlalte oraşe concu­rente la titlu, desigur), în proiectul Oraşe europene al Ministerului Culturii. Cât ne-a costat această includere a Aradului într-un program în care trebuia prins din oficiu, deci gratis, nu s-a spus – şi este dificil de crezut că se vor face vreodată publice alocările şi documentele de cheltuire anapoda a banilor.
Ca totul să fie cum nu se poate mai bine, primarul a cerut consilierilor ca dacă vor vrea să ceară finanţare europeană nerambursabilă pentru proiectul de regenerare urbană, atunci să facă bine şi să spună şi cum s-ar putea obţine această finanţare, aşa că să gândească bine şi să sprijine marile proiecte favorabile Aradului.
Odată trecută conducerea lucrărilor şe­dinţei spre preşedinta de drept, Geanina Pistru, pesedistul Adrian Todor a cerut cuvântul pentru a amenda ordinea de zi. Propunerea sa a fost de amânare a discuţiilor la patru puncte: două planuri urbanistice zonale, punctul cu patinoarul transformat în sală de sport şi cel legat de regenerarea urbană – contractul cu BERD. Gheorghe Falcă a deplâns pe larg atitudinea refractară şi inconsecventă a PSD, care a votat anterior împrumutul cu BERD iar acum vrea să-l blocheze, blocând regenerarea urbană. Consiliera PSD Anca Stoenescu, profesoară de formaţie, a dat citire unui material redactat anterior şi care fundamenta cererea de amânare a discutării problemei patinoarului transformat în sală de sport. I-a răspuns tot primarul, explicându-i şi explicând şi celorlalţi că ar fi mult mai rezonabil ca fiecare să-şi vadă de profesia sa şi să nu se amestece în chesti­uni în care nu sunt specialişti, chiar dacă în clipa aceea Anca Stoenescu nu era acolo ca profesoară, ci ca trimisă a electorilor care au ales-o.
Cadou pentru primar
Întrucât a avut senzaţia sau impresia că Gheorghe Falcă nu respectă regulamentul CLM în punctul care limitează durata unei expuneri (sau ceva asemenea, că nu s-a înţeles foarte bine), Adrian Todor, profesor şi el, l-a cadorisit pe primar cu un cronometru nou-nouţ, cu husă proprie. Gestul l-a enervat pe primar, care s-a pronunţat împotriva transformării CLM în circ, moment în care cronometrul a căzut pe pământul de marmură sau de parchet al sălii (nu s-a putut vedea dacă a fost scăpat de Todor sau aruncat de partea adversă), motiv pentru care cronometrul a fost depus la vedere lângă urna pentru votarea secretă. Nu se ştie nici dacă aparatul s-a defectat la contactul cu podeaua, dar s-ar putea face cercetări, deşi nu mai interesează pe nimeni.
Fiecare cu scaunul lui
Şi juristul Beniamin Vărcuş, consilier pese­dist, a avut de făcut o propunere pertinentă: invocând un punct din regulament, a cerut să se respecte ce scrie acolo: locul primarului în şedinţele CLM să fie distinct de locul preşe­dintelui de şedinţă. Cum scaunul pe care şedea primarul era distinct şi la o şchioapă distanţă de scaunul preşedintei de şedinţă, şi cum masa prezidiului CLM Arad e alcătuită prin alipirea a două mese mai mici, Gheorghe Falcă a constatat că el stă la o masă iar preşedinta la alta şi că locul pe care stă el este distinct la modul absolut de locul pe care stă preşedinta, deci regulamentul sau legea se respectă atât în literă cât şi în spirit.
Armonia e posibilă
Un moment aparte a fost discutarea punc­tului 20 de pe ordinea de zi: reprezentarea intereselor municipalităţii în conducerile opera- to­rilor economici de sub autoritatea CLM (ce­lebrele Adunări Generale ale Acţionarilor – AGA). S-a votat secret, pe buletine, iar comisia de validare a constatat o deplină unanimitate: nu s-a înregistrat nici un vot contrar. Primarul n-a scăpat ocazia de a constata că „… aici v-aţi înţe­les dinainte…” şi de-a le reaminti consilierilor numiţi în aceste AGA că ei sunt de-acum res­ponsabili de felul în care vor funcţiona aceste societăţi, iar dacă vor funcţiona prost, atunci să nu vină în CLM şi să tragă de urechi primăria.
În concluzie, ar trebui ca fiecare arădean responsabil să treacă pe la primărie şi să asiste la câteva asemenea şedinţe – ca tratament vindecător de speranţe deşarte.

Recomandările redacției