Ședința CLM de ieri s-a desfășurat într-o manieră mai aparte decât alte ședințe. Cu o ordine de zi de 24 de puncte, ședința pro­mitea subiecte tari.
Primul subiect, referitor la amplasarea monumentului legat de Marea Unire, monument ce se vrea a fi inaugurat pe 30 noiembrie a primit votul consilierilor în ședința de ieri, cu toate că unii dintre ei se îndoiesc că această inaugurare va avea loc, ținând cont de intervalul scurt de timp, dar noi nu putem decât să sperăm că Arad, un oraș cu un rol important în Unirea de la 1918 va avea un monument.
Arad – sit arheologic?
Subiectul numărul doi pe ordinea de zi a stârnit cele mai multe discuții, surprinzător am spune. Acesta se referea la faptul că municipiul Arad este membru al Asociației Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (ALZIAR). Proiectul prevedea votarea de către consilieri a cotizației ce trebuie plătită de către municipalitate, dar discuțiile au mers pe o altă cale. Consilierul Beniamin Vărcuș a ținut să precizeze faptul că „Aradul arată jalnic”. Ei, poate că această afirmație a dânsului este puțin cam dură, căci Aradul are frumusețea lui și nu ar trebui să dăm cu bâta-n el. Vărcuș își bazează afirmația pe starea nu tocmai bună a clădirilor de pe centru, clădiri care se decojesc pe zi pe trece. „Centrul Aradului arată ca după bombardament. Trebuie să se facă ceva în privința asta. Am vizitat orașul cu cineva venit din București și ei au fost dezamăgiți. Arată aproape mai rău ca acum 15 ani. Doar niște străzi au fost reparate și atât. Aradul este ca un sit arheologic. În curând vor veni oameni să ne studieze”, a afirmat Vărcuș.
Acuzații peste acuzații
Ei și dacă fiecare consilier are dreptul să își exprime punctul de vedere, aceste afirmații ale consilierului PSD au devenit un amalgam de vorbe care își măreau volumul și intonația, vorbe între Vărcuș, Falcă și Bulbuc, cel din urmă încercând să remedieze situația acesta fiind președintele de ședință. Se vorbea foarte intens, poate cam prea intens având în vedere că presa și alte persoane erau în sală. Ba chiar aproape s-a încheiat șe­dința din cauza aceasta. Fiecare parte arunca cu vorbe tăioase către cealaltă parte.
După minute bune de discuții, primarul municipiului Arad a ieșit din sală. Acesta a revenit însă și „a mai împroșcat niște venin asu­pra anumitor consilieri”, ca să îl citim din nou pe Vărcuș. Acest lucru nu a afectat proiectul în nici un fel, toți consilierii votând pentru.
Bani aruncați
Un alt subiect mai dezbătut a fost cel legat de relocarea Colegiului Economic Arad. Se pare că soluția găsită, câștigătorul licitației, nu este prea bună pentru elevii colegiului. Economicul are aproximativ 800 de elevi și 27 de clase, iar clădirea în care se va muta nu are decât vreo 13 clase mici și înghesuite. Lucrările de renovare pentru Colegiul Economic vor dura cel puțin un an de zile, deci elevii vor avea de suferit. S-a mai adus în discuție și faptul că această nouă clădire aparține unei anumire universități din Arad, universitate care are probleme financiare, chiria urmând a fi de 4.000 de euro pe lună plus utilități, iar cursurile vor avea loc și după-amiaza. Și atunci întrebarea este de ce nu se mută în alte școli unde nu s-ar plăti numai utilitățile? Pai de aia….
Rămâne de văzut cum vor decurge lucrurile, atât cu elevii ce trebuie să se adapteze la noi condiții, cât și la orașul Arad și clădirile lui scorojite.

Recomandările redacției