deznaMinisterul Sănătăţii a găsit într-un final manager pentru singurul spital de interes naţional din judeţul Arad. Cosmina Laura Tripa se va ocupa în următoarele şase luni de destinul Spitalului de Recuperare Neuromotorie „Dr. Corneliu Bârsan” din Dezna. Numirea s-a făcut totalmente din considerente politice, viitorul manager neavând absolut nici o legătură până acum cu spitalul din Dezna. Mai mult decât atât, există semne de întrebare în interiorul unităţii privind existenţa unui posibil conflict de interese. Soţul Cosminei Laura Tripa este un membru activ al PSD-ului din Ineu şi până vineri, 12 iunie 2015, era membru în Consiliul de Administraţie al spitalului.
Rămâne de văzut dacă situaţia spitalului, aflat în acest moment în impas, se va rezolva, iar pacienţii vor reveni la sentimente mai bune faţă de ceea ce a fost cândva una dintre cele mai reputate unităţi spitaliceşti din ţară.
De doi ani de zile managementul spitalului este interimar. Cea mai mare problemă o reprezintă însă tratamentul oferit pacienţilor care, din cauza lipsei de personal şi a modificării programului de muncă, a fost înjumătăţit. Astfel, timp de 30 de ani programul de lucru era alcătuit din ture de câte 12 ore urmate de o pauză de 36 de ore. Programul a fost modificat, ajungându-se la opt ore pe zi. Fiind însă un spital de recuperare, în care pacienţii au nevoie de mai multe reprize de tratament pe zi, angajaţii nu reuşesc să aplice procedurile complet. Oamenilor le este teamă că situaţia în care a ajuns spitalul nu este una întâmplătoare şi că se intenţionează distrugerea sa cu bună ştiinţă. Dacă în anul 2007 unitatea dispunea de munca a 90 de angajaţi, s-a ajuns ca acum personalul să numere doar 74 de persoane dintre care doi sunt rezidenţi.
Profilul spitalului implică mai mult decât în celelalte unităţi din ţară. Se  asumă cazuri grele, precum paralizii, traumatisme etc. În plus, fiecare pacient este tratat în mod individual. Până nu demult în acest spital se făcea şedinţă de kinetoterapie de două ori pe zi. Unitatea avea pacienţi şi din Constanţa sau Iaşi care se adresau serviciilor spitalului.
Unitatea fost înfiinţată în anul 1981, având ca obiect principal de activitate stabilirea diagnosticului funcţional şi aplicarea procedurilor de recuperare la bolnavii cu deficienţe neuromotorii şi de locomoţie. Spitalul se adresează pacienţilor din întreaga ţară, adresabilitatea cea mai mare înregistrânduse pentru partea de vest: Timiş, Caraş-Severin, Bihor şi Hunedoara.

Recomandările redacției