În timp ce natalitatea este scăzută, decesele se mențin în număr ridicat, conform datelor de statistică oficiale. Numai în anul 2018, județul Arad a înregistrat o scădere de 1.600 de persoane, fără a pune în calcul ultima lună a anului.
Unele studii arată faptul că în anul 1989 se nășteau aproximativ de două ori mai mulți copii, comparativ cu situația zilelor noastre. Însă o dată cu legalizarea avorturilor, la sfârșitul lui 1989, natalitatea este în scădere continuă.
Sute de decese lunar
Sporul natural este în scădere continuă, chiar dacă diferențele nu sunt atât de mari, precum la final de 2017. Pe atunci sporul natural scădea cu aproximativ 400 de persoane în ultimele două luni din an.
Prin spor natural înțelegem raportul dintre câți sunt declarați ca născuți vii și câte persoane decedează.
Statisticile oficiale arată că finele anului 2018 înregistrează un spor natural negativ, în medie de minus 100 de persoane, în funcție de lună.
Direcţia Judeţeană de Statistică Arad ne informează că în prima lună a anului 2018 a fost înregistrat cel mai mare număr de decese, comparativ cu restul lunilor ale aceluiași an. Aproximativ 560 de persoane au fost declarate decedate în ianuarie 2018.
La începutul și la sfârșitul anului trecut, au fost înregistrate cele mai multe cazuri de copii decedați sub vârsta de un an, fiind aproximativ 20 de astfel de cazuri în anul menționat.
Perioada cu cei mai mulți
născuți vii
Cei mai mulți născuți vii din 2018 sunt înregistrați în luna octombrie.
În timp ce în această lună sunt aproximativ 422 de născuți vii, cei declarați decedați sunt mai mulți, aproximativ 514.
Singura lună pe plus
Singura lună a anului trecut, în care sporul natural a fost pe plus este luna septembrie. Din statistici reiese că nașterile au fost cu două mai multe decât decesele.
Mortalitatea nu e singura cauză
Mortalitatea ridicată e poate principala cauză pentru care sporul natural înregistrează valori scăzute, însă nu e singura. Migraţia internaţională, dar și planning-ul familial, sunt alte cauze importante în acestă situație tot mai îngrijorătoare pentru județul nostru.
Totuși în 2017-2018, Aradul era unul dintre județele în care principala cauză a deceselor erau bolile cardiace, urmate de bolile oncologice.
Situația pe țară
Situația sporului natural pe țară e îngrijorătoare, anul trecut au fost peste 63 de mii de cetățeni pe minus. Luna martie a anu­lui trecut e cea în care sporul natural a fost cel mai scăzut, cu peste 11 mii au fost mai puțini cei care s-au născut în această lună.
Claudiu Mariș

Recomandările redacției