Speranțele ca UTA să-și sărbătorească cei 75 de ani de existență pe stadionul nou devin tot mai mici, aproape nule. Firma Tehnodomus ce trebuia să predea la cheie arena conform contractului semnat în urmă cu 5 ani de zile a executat doar 70% din lucrări, invocând desele modificări în proiectul vechi ce au adus costuri suplimentare, neprevăzute la început. Beneficiarul, Primăria, prin specialiștii săi, a și făcut recepția acestor lucrări finalizate oricum cu vreo doi ani întârziere și s-a pus pe întocmirea a altor două caiete de sarcini. De investit ar mai fi în jur de două milioane de euro pentru ca „Bătrâna Doamnă” și suporterii săi să se întoarcă din nou acasă.
Primul caiet de sarcini a prins forma contractului denumit „Lucrări de Mărire a capacității peluzelor Stadionului UTA – modificări și completări (lucrări suplimentare) Arad” urcat pe SICAP pe data de 11 septembrie. Plicurile cu ofertele trebuiau deschise pe 16 octombrie, dar ce să deschizi dacă nicio firmă nu e interesată să intre pe șantierul cu probleme din Calea Aurel Vlaicu? Nici valoarea estimată a procedurii, respectiv 2.962.331,93 de lei, nu e magnet pentru firmele constructoare.
Concluzia este una singură și alarmantă. Procedura a fost anulată și va trebui reluată, iar asta se traduce prin alte săptămâni (luni) pierdute. Cert este că pe SICAP ar trebui urcat de la o zi la alta și celălalt caiet de sarcini, în care sunt prevăzute lucrări la hotelul de la ultimul nivel, plus facilitățile pentru presă și televiziuni sau închiderile arenei. Dar dacă nici acest contract nu e dorit de nimeni?
Primăria trebuie să-și pună întrebări serioase privind această situație inedită, căci, de obicei, firmele se cam bat pe lucrările din bani publici. Dar nu și la stadionul „Francisc Neuman” din Arad, unde sigur se va bate recordul pentru cel mai mic stadion construit în cea mai lungă perioadă de timp. Ca să nu mai vorbim despre prețul final.
În fine, ca o coincidență tristă, exact pe 16 octombrie, după apusul soarelui, politicienii din administrația locală se lăudau cu aprinderea nocturnei în Calea Aurel Vlaicu, dar și cu jocul de lumini al reflectoarelor din boltele celor două tribuni oficiale. La ce folosesc lucșii domnilor edili dacă stadionul e în aer?
La cum merge echipa antrenată de Balint, s-ar putea ca în vara anului viitor să ne vedem visul cu ochii, dar unde va juca UTA în Liga 1?

Recomandările redacției