castel Mocioni BulciUnul din cele mai cunoscute dar și… ignorate castele din județul Arad este Castelul Mocioni de la Bulci, sat aparținând de comuna Bata.
În ultima perioadă, asta însemnând ultimii 6-7 ani, autoritățile locale din comuna Bata au făcut numeroase și insistente demersuri pe lângă administrația municipiului Arad pentru a clarifica și definitiva situația acestui obiectiv care – fiindcă a aparținut fostului Spital Municipal Arad, ca staționar al secției TBC – aparține de municipiul Arad.
Demersurile au fost parțial încununate de succes, în sensul că au demarat și avansat dar nu sunt finalizate iar starea obiectivului se degradează pe zi ce trece, spre îngrijorarea localnicilor, în frunte cu administrația locală a comunei.
„Până la ora actuală s-a reușit realizarea unei evaluări (contabile) a obiectivului ce con­ține clădirea Castelului Mocioni și 8,9 hectare de parc împrejmuitor, de fapt un parc dendrologic – care se ridică la aproximativ 148.000 euro. Este regretabil că demersurile trenează atât de mult și în acest timp castelul se autodegradează și în loc să aducă venituri și să genereze locuri de muncă localnicilor prin transformarea lui în obiectiv istoric, de exemplu (deoarece și până acum a avut foarte numeroși vizitatori), cum se întâmplă în toate țările Europei, el consumă fonduri și situația lui rămâne mereu incertă. Menționez că și moștenitorul celeilalte părți a averii Mocioneștilor este îngrijorat de starea acestui obiectiv deosebit ce a fost parte a proprietăților familiei Mocioni“ – ne spunea primarul comunei Bata, Ion Micurescu.
În ceea ce privește cele aproape 9 hectare de parc „aici sunt peste 70 de specii de arbori și arbuști rari, a căror valoare a fost stabilită de directorul Parcului Dendrologic de la Macea și de un profesor de la Universitatea de Vest Vasile Goldiș din Arad în urmă cu circa un an și care ar putea face oricând obiectul unor vizite a iubitorilor de natură și a elevilor arădeni și a tuturor celor interesați, firește“ a completat și viceprimarul din Bata, Ladislau Heleport.
Starea actuală a demersurilor
La ora actuală, după cum ne preciza purtătoarea de cuvânt a Primăriei municipiului Arad, Corina Drăghici „s-a alocat un buget pentru pază și o minimă conservare, inclusiv pentru anul 2015. Din punctul de vedere al demersurilor necesare pentru pentru trecerea în proprietarea privată suntem la faza realizării demersurilor cu Ministerul Sănătății pentru ca acesta să fie de acord cu schimbarea destinației de unitate medicală. În acest an vom aloca și unele fonduri pentru împrejmuirea întregii proprietăți“.
Scurt istoric
Familia Mocioni a avut mai multe proprietăți în Banat iar a doua ca mărime se afla la Bulci. Amplasat într-un parc imens, Castelul Bulci este una din cele mai impozante construcții de acest fel, conform site-ului Wiki­pedia. Pe două din fațadele clădirii se află terase cu blazoanele familiei sculp­tate în relief, care au supraviețuit distrugerilor de după Al Doilea Război Mondial. Corpul central are o frumoasă sală de arme, cu un splendid șemineu, iar în parc se afla o seră.
Lângă castel, Anton Mocioni de Foen a zidit o biserică și o școală pentru copiii din sat.
Domeniul Bulci a fost cumpărat în 1858 de către Anton Mocioni de Foen. Domeniul și castelul au fost moștenite de Zeno (1842-1905), plătindu-i în schimb fratelui său Victor – care și-a petrecut viața în străinatate – o rentă anuală de 10.000 florini aur.
În timpul ultimilor doi proprietari – Anton și fiul său adoptiv  – castelul din Bulci a cunoscut o viață intensă, aici venind adesea la vânătoare regele, al cărui maestru de vânătoare era Anton. După 1940, au fost amenajate camere speciale pentru regina mamă Elena și regele, care în 1943, prin intermediul lui, va achiziționa castelul contelui Huniady de la Savârsin, aflat în apropierea domeniilor Mocioneștilor. Castelul de la Bulci a fost naționalizat și transformat în 1949 în sediu al G.A.S. din localitate. Ulterior, aici a fost amenajat un preventoriu TBC.
(F.B.)

Recomandările redacției