Anul acesta, sectorul economic este marcat de criza forței de muncă, fapt confirmat de patronii de companii. Însă desigur, nu doar criza de personal afectează firmele. Se pare că, deși nu vorbim de o criză financiară globală, multe afaceri merg prost, din diverse cauze. Ba concurența e prea mare, ba sunt cheltuieli și taxe prea mari, la un profit prea mic. Ori pur și simplu mulți comercianți nu au clientelă. Județul nostru se confruntă în continuare cu un număr semnificativ de falimente.  

Reprezentanții Oficiului pentru Registrul Comerțului (ONRC) au înregistrat un număr mare de suspendări de activitate, dizolvări și radieri de firme. În medie, între 40 și 50 de firme cu activitatea suspendată sunt înregistrate lunar în județul nostru.

Astfel, de la începutul anului și până de Ziua Muncii, 1 Mai, la ONRC Arad au fost înregistrate nu mai puțin de 1.492 de operațiuni de radiere de societăți. În 2018, în aceeași perioadă, adică ianuarie – aprilie, numărul radierilor a fost cu mult mai mic și anume – 602. Practic, numărul firmelor și activităților independente radiate a crescut extrem de mult.

Numai luna trecută, la Oficiul pentru Registrul Comerțului s-au radiat 180 de firme. Pe domenii de activitate, numărul cel mai mare de radieri a fost înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul și repararea autovehiculelor şi motocicletelor.

Trecând la operațiuni de suspendare de activitate trebuie spus că, reprezentanții ONRC au înregistrat 186 suspendări, în patru luni ale anului acesta. Numai în luna aprilie, în județul nostru s-au trecut în evidență 37 de suspendări.  

Cât privește dizolvările, în aprilie s-au înregistrat 45 de dizolvări, iar în primele patru luni ale acestui an, s-au dizolvat 236 de firme și intreprinderi.

Numărul profesioniștilor intrați în insolvență în patru luni ale acestui an a fost de 41.  

Dacă unii patroni și-au încheiat afacerile, alți arădeni s-au încumetat să își deschidă un business, chiar dacă situația economică nu este neapărat favorabilă pentru unele sectoare de activitate. Cele mai multe noi afaceri deschise au fost SRL și PFA. În total, în 11 luni din 2018, ONRC a înregistrat 3.204 înmatriculări,

Anul acesta, din ianuarie și până la început de mai s-au înmatriculat 1.284 de societăți și activități independente. Practic, în cifre, la ONRC s-au depus actele de înmatriculare pentru 838 de societăți – SRL, 278 persoane fizice autorizate (PFA) și 133 intreprinderi individuale (I.I.)

Demn de subliniat că a crescut puțin numărul firmelor nou înființate, față de aceeași perioadă a anului precedent.

 

 

Recomandările redacției