Moneasa proiectTrei staţiuni din Ungaria şi două din Vestul României participă la un proiect care se derulează cu fonduri europene şi care are ca scop dezvoltarea turismului de o parte şi de alta a graniţei.
Este vorba despre proiectul „Tur balenear de-a lungul graniţei” în cadrul căruia se va realiza un studiu de marketing comun al băilor Hagymatikum din Makó, Várfürdő din Gyula, Orosháza-Gyopárosfürdő, Buziaş şi Moneasa a că­rui rezultat final se doreşte a fi creş­- terea numărului vizitatorilor şi a nop­ţilor de cazare.
În cadrul proiectului, de fiecare parte a graniţei au fost efectuate studii de piaţă care să aprecieze cerinţele grupurilor target actuale şi potenţiale. Rezultatele vor putea fi utilizate în vederea formării noilor pachete de servicii din viitor, respectiv la restructurarea serviciilor din prezent.
Cu un pachet de servicii corespunzător cerinţelor pieţei şi cu ajutorul mijloacelor stabilite în strategia de marketing comună pot fi determinaţi mai uşor şi mai precis potenţialii „consumatori”. Astfel, fiecare staţiune este pre­zentată prin pliante, publicaţii, filme scurte şi publicitate în cotidianele naţionale, toate realizate cu un aspect unitar. Mijloacele de marketing sunt completate, ca parte a managementului vizitatorilor, cu puncte e-info, indicatoare de drum, precum şi prin apa­- r­iţia, la finalul proiectului, a unui site web trilingv.
Proiectul este realizat din subvenţii din partea Fondului European de Dezvoltare Regională (ERFA) în proporţie de 85%, din cofinanţarea statului maghiar în proporţie de 10%, respectiv din resurse proprii, care reprezintă 5% din bugetul de cheltuieli maghiar, şi 2% în cazul partenerilor români.
Bugetul total de cheltuieli al proiectului este de 413.239 euro, care cores­punde unei sume de aproximativ 112 milioane de forinţi. Din acesta, părţii maghiare îi revin aproximativ 68 de milioane de forinţi.
Staţiunile partenere în proiect
Băile Hagymatikum din Makó func­ţionează într-o clădire cu o suprafaţă de 10.000 metri pătraţi care dispune de 18 bazine diferite de terapie şi agrement. Datorită  combinaţiei unice a apelor minerale şi nămolului terapeutic din Makó, secţia terapeutică ajută la combaterea a numeroase afecţiuni. Gyulai Várfürdő se află în parcul declarat rezervaţie naturală, cu o supra­faţă de 8,5 hectare, al vechiului castel Almásy. Várfürdő are 18 bazine cu o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, iar apa termală are o temperatură de 72 grade C. Bazinul cu valuri este unul dintre cele mai moderne din Ungaria. Băile Orosháza-Gyopárosfürdő funcţionează pe 6 hectare. Alături de lacul Gyopáros, care este potrivit pentru plimbări cu barca şi hidrobicicleta, cerinţele oas­peţilor sunt satisfăcute de bazine cu apă terapeutică şi termală, în aer liber şi acoperite, bazine de înot, bazine pentru lecţii de înot, bazine de agrement cu luciu de apă tensionat şi bazine de agrement pentru copii. Oraşul -staţiune Buziaş este situat în Sud-Vestul Ro­mâniei, în judeţul Timiş. Staţiunea balneoclimaterică a fost deschisă în 1811 de doctorul român Gheorghe Ciocârlan şi doi austrieci, Jacob şi Alfred Mus­chong. Climatul (continental moderat), apele minerale şi dioxidul de carbon liber sunt factorii terapeutici deosebiţi ai staţiunii. Numeroase persoane au be­neficiat de proprietăţile terapeutice ale staţiunii, prin intermediul climatote­rapiei şi helioterapiei. Staţiunea Mo­neasa, din judeţul Arad, este situată la poalele Munţilor Codru-Moma. În 1847 lângă izvoarele de apă termală din Mo­neasa au fost construite băi de agrement şi tratament. Staţiunea este re­- cunoscută pentru apele minerale mezotermale benefice în tratamentul afecţiunilor sistemului locomotor sistemului nervos periferic şi central, nevrozelor astenice,  afecţiunilor asociate.

Recomandările redacției