IMG_2813IMG_2785 IMG_2787 IMG_2794 IMG_2798 IMG_2801 IMG_2803 IMG_2807 IMG_2809 Fiind la al cincilea manadat de primar, discuția cu Ștefan Muscă, primarul comunei Olari s-a axat, firește pe realizările din comună – de care aparține și satul Sintea Mică – dar și pe ce… mai este de făcut.
Întâlnirea cu edilul din Olari am fixat-o din vreme, deoarece domnia sa a dorit să facem și o vizită în întreaga comună pentru a vedea „pe viu“ obiectivele despre care urma să ne vorbească.
Încă de la intrarea în comună se poate vedea „mâna de gospodar“ – cum se spune și mai ales a unui gospodar căruia… îi pasă! Vorbim în principal de felul cum arată drumurile, centrul comunei, obiective precum: Primaria, Școala, Căminul Cul­tural dar și din felul cum primarul se ocupă de nevoile concetățenilor săi, de felul cum este abordat de oamenii veniți la Primărie pentru tot felul de „hârtii“, tot felul de adeverințe.
– Care sunt preocupările dumneavostră actuale, domnule primar?
– Multe. Să știți că la o… primărie ai tot timpul o mulțime de treburi de rezolvat: numai să vrei să le abordezi! Chiar dacă nu ai mulți bani, orice ai posibilitatea să faci, faci; deoarece faci pentru cetățenii din comună, în folosul lor – adică al nostru, al tuturor. Aici vreau să spun că am o bună colaborare cu cei 11 consilieri locali. Având în vedere ce proiecte am avut de realizat nu s-ar fi putut face fără o bună colaborare care acum există: indiferent de opțiunea politică, se face politica… cetățeanului, cum e și firesc.
Acum aștept cu nerăbdare rectificarea de buget, să văd ce bani primesc de la această rectificare și în funcție de asta vreau să mă apuc să mai asfaltez câteva străzi din Olari și apoi să introduc apa în satul aparținător Sintea Mică. Acestea ar fi obiectivele prioritare, dar mai sunt și altele.
– În prezent, la ce se lucrează?
– Acum se acţionează la o lucrare mai deosebită: facem împrejmuirea cimitirului. A fost necesară deoarece tot intrau printre morminte unele animale, pentru iarbă; și nu era bine. Am finalizat de betonat și aleea. În altă ordine de idei trebuie spus că am finalizat și lucrările la Școala cu clasele V-VIII. De asemenea am o echipă în teren care înlocuiește lămpile vechi de pe stâlpii de iluminat stradal cu altele noi, mult mai economice. Odată această operație finalizată vom face o economie la consumul de curent electric de 40%! Tot în această pe­rioadă se lucrează și la extinderea rețelei de apă – pentru ca să aibă tot timpul un circuit complet, să nu mai stea apa la capăt de coloană. Am finalizat de asemenea și o alee pietonală în cartierul locuit preponderent de romi. În plus, ca în fiecare an, am făcut din timp aprovizionarea cu lemne de foc – atât pentru școli cât și pentru Primărie.
– Cum stați cu asistența medicală în comună, domnule primar?
– Chiar dacă suntem comună, avem medic de familie și medic stomatolog. Nu mai este nevoie să mergem, de exemplu, pentru o extracție dentară – ori pentru o lucrare mai amplă – până la Arad, ori Chișineu-Criș; stomatolog este doamna Ada Farcaș. Iar la medicul de familie Lucian Zelia sunt înscriși pe listă circa 1.300 de pacienți. Dar, după cum spunea chiar medicul, ca peste tot și aici, în perioada asta rece, pacienții care vin se plâng mai mult de viroze, bronșite.
Compartimentul agricol,
o „zonă“ aglomerată
Turul nostru prin comună a început și s-a încheiat la Primărie, cum era și firesc. Am putut observa că la compartimentul agricol era lume multă. „La noi, la compartimentul agricol este tot timpul aglomerat, așa după cum se vede. Zilnic vin mulți oameni, mai ales acum: după adeverințe pentru burse la copii, adeverințe pentru APIA, certificate de producător și altele. Toate aceste «hârtii» le iau din acest birou“ – ne spunea domnul inginer Ioan Marița Borod, adică agentul agricol, cum îl știu localnicii.
SVSU Olari, pregătit să intervină
Comuna Olari are, după cum se știe și Serviciu Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU). Aici acționează – când e cazul – un număr de 15 pompieri.
„Dacă faci instruiri corespunzătoare la timp și dacă permanent îi atenționezi pe cetățeni să respecte regulile – și aceasta este o formă de a preveni producerea incendiilor ori a altor pericole. Avem în formație 15 pom­pieri voluntari, cu contracte. Nu am avut probleme de genul incendiilor ori a altor incidente care să intre în atribuțiile noastre. Noi colaborăm cu Sântana, Șimand și Zărand în caz de incendii ori alte… catastrofe naturale ce pot să apară“ – a spus Ioan Mihalache, șeful SVSU Olari.
Părerile oamenilor, cea mai bună „dovadă“
Vorbind cu oamenii întâlniți în cale, discuția alunecă firesc spre realizările din Olari. Aflăm astfel câteva păreri vizavi de acest subiect. „Vin zilnic în Olari deși stau în Sântana și de baștină sunt moț. De câte ori vin îl întâlnesc pe domnul primar Muscă discutând cu oamenii. Rar mai găsești așa ceva: poate unul la o mie! La televizor eu nu mă mai uit că mi se face rău când îi aud ce urât vorbesc unul de altul! Ce mai ai cu ceilalți? Vino acum, tu, cu programul tău, în fața națiunii… Că nu mi-ați «spus» nimic până acum ca să știu dacă meritați votul meu! În comparație: uite ce s-a făcut aici, fără atâta «gălăgie»!“ ne-a spus cu sinceritate Ioan Popa, om de 66 de ani.
Oprindu-se din udatul florilor și arbuștilor din fața casei, un localnic ne spunea: „așa cum veniți dumneavoastră acum și mă întrebați de activitatea primarului, așa vine dumnealui și ne întreabă ce probleme avem. Este așa cum vedeți: gospodar și deschis la nevoile tuturor; de aceea este apre­ciat oameni, indiferent de opțiunile politice ale fiecăruia. Mereu ne-a spus că el face «politica» cetățeanului – și se și vede asta“ a încheiat domnul Dimitrie Jula.

Recomandările redacției