Strategia de sănătate a Spitalului Judeţean – studiu care face o radiografie a sistemului medical arădean – va fi supusă la vot în şedinţa Consiliului Judeţean. Strategia cuprinde studii pe mai multe planuri: demografic, socio-epidemologic, consum de servicii spitaliceşti, resurse umane, investiţii, situaţii de risc, pierderi şi analiză legislativă. Analizele au arătat că, dispersarea secţiilor medicale şi funcţionarea acestora în condiţii improprii sunt cele mai mari disfuncţionalităţi ale sistemului medical arădean. Infrastructura defectuoasă şi imposibilitatea derulării de investiţii în unele imobile retrocedate sunt principalele probleme din sistemul medical local. „Strategia este aprobată în baza studiului efectuat de o echipă de experţi în domeniul sănătăţii, care, în cursul anului 2015 au procedat la analiza generală a serviciilor de sănătate disponibile pe plan local, respectiv la o analiză aprofundată, o auditare a performanței serviciilor publice de sănătate oferite de SCJU Arad

Au fost făcute și  recomandări privind creșterea veniturilor și planificarea structurii spitalicești optime, incluzînd scenarii fezabile. Tototdată s-au făcut propuneri în ceea ce privește gama serviciilor de sănătatate fezabile de atins într-una sau mai multe etape operaționale care asigură nevoile populației în condiții de eficiență și eficacitate optime și alte propuneri tehnice privind noua structură de servicii medicale; propuneri tehnice referitoare la modificarea structurii serviciilor medicale, propuneri pentru optimizarea centrelor de cost, propuneri pentru optimizarea centrelor de beneficiu, recomandări tehnice de optimizare a circuitelor intraspitalicești, analiza impactului economic și social al noii strategii de dezvoltare a unității medicale“, se arată în referatul proiectului de hotărâre care va sta pe masa aleşilor judeţeni.

Spital modular – în proiect pentru viitor

Specialiştii care s-au ocupat de studii, reprezentanţii Spitalului Judeţean Arad şi cei ai administraţiei judeţene au concluzionat că, construirea unui nou spital modular este unul din proiectele prioritare de viitor.

„S-a subliniat că infrastructura deficitară este o cauză importantă a pierderilor și lipsei de furnizare de servicii performante și de calitate și sursa insatisfacțiilor din partea pacienților și angajaților. Planul care v-a pune bazele unei organizații care dorește optimizarea organizațională și a serviciilor trebuie să includă localizarea serviciilor majore în maximum două locații. Din acest motiv se propune construirea unui nou spital modular care să fie folosit ca bază de dezvoltare și optimizare a organizației și a serviciilor. În plus noul spital va fi și o bază de dezvoltare a orașului și județului Arad. Costurile unui nou spital vor rentabiliza instituția care va investi în viitor și nu va mai pierde bani prin menținerea și retușarea unor spații care nu sunt adecvate furnizării de servicii performante și de calitate“, se mai arată în proiect. Proiectul de hotărâre intră la vot în şedinţa de vineri, 30 octombrie a Consiliului Judeţean.

Recomandările redacției