Reprezentanții Sindicatului Termoelectrica care funcționează în cadrul CET Arad trag un semnal de alarmă cu privire la situația dezastruasă în care a ajuns societatea și angajații ei. Motivul? Peste 200 de angajați au muncit fără a-și primi salariile aferente lunii decembrie, petrecându-și astfel Sărbătorile fără bani. „După cum se cunoaște din informațiile transmise de noi în care ceream implicarea Consiliului Local în calitate de acționar majoritar al acestei societăți, pentru continuarea investițiilor la SC CET Arad SA, conform planului însușit de administrația locală, nu am reușit să convingem autoritățile locale”, susține Doru Lebădă, liderul Sindicatului Termoelectrica. În continuare, acesta susține că CET Arad a ajuns să fie aruncat în insolvență, cu datorii către furnizori acumulate în timp, la care s-au adăugat penalități uriașe, ceea ce a dus, afirmă Lebădă, la oprirea instalațiilor. „Ca atare, în acest moment, o centrală performantă, care produce energie electrică și termică în cogenerare, unde după cum spuneam s-au început și realizat investiții de modernizare, va ajunge la fier vechi. Din cauza acestei situații, angajații SC CET Arad SA au ajuns în situația de a nu-și mai primi salariile pe luna decembrie, în pofida faptului că au fost prezenți la serviciu, convinși fiind că trebuie să întrețină și să supravegheze instalațiile care au încălzit Aradul pe timpul iernii, în ultimii 30 de ani, convinși că se va apela la serviciile lor, acceptând umilința de a petrece sărbătorile de iarnă fără a avea nici măcar venitul minim garantat de statul român, conferit unor angajați rămași fără obiectul muncii, adică ajutorul de șomaj”, mai spune Lebădă.

Măcar să intre în șomaj

Sindicaliștii cer astfel instituțiilor statului să ia act de situația celor 200 de oameni și să îi ajute măcar să intre în șomaj. „Poate am fost judecați greșit de locuitorii orașului Arad că din cauza noastră au plătit facturi mari la încălzire în anii precedenți. Îi rugăm să le compare cu facturile din această iarnă și să se convingă de prețul și calitatea serviciilor defunctei SC CET Arad SA”, a încheiat Lebădă.

Primăria arată înspre Guvern

Pe de altă parte, reprezentanții Primăriei susțin că autoritățile locale nu mai pot interveni, având în vedere că societatea este în insolvență și arată cu degetul înspre Guvern. „Conform legislaţiei în vigoare, societatea fiind în insolvenţă, Primăria Municipiului Arad nu mai poate interveni. Prin urmare, administratorul judiciar va trebui să identifice soluţia care să-i

permită societăţii ieşirea din această situaţie. Privirile ar trebui

să se îndrepte acum şi spre Guvernul României care a dat asigurări ca va

sprijini financiar CET Arad, însă nu a onorat aceste promisiuni”, susțin cei de la Primărie.

Recomandările redacției