sana paginaUn studiu realizat recent de către Direcţia de Sănătate Pu­blică relevă modul de viaţă al tinerilor din municipiul şi judeţul Arad. Rezultatele studiului nu sunt prea încurajatoare, iar dacă ar fi să ne luăm după statistici viitorul sună destul de rău. Dacă viitorul nostru ar fi în mâinile celor chestionaţi, iar numărul lor nu este deloc unul de neglijat, atunci atunci nu ne aşteaptă o viaţă prea roz.
Studiul scoate la iveală un mod de trai defectuos în rândul celor aflaţi pe băncile şcolilor, viciile ocupând mare parte din timpul liber al tinerilor de astăzi. Mai mult prin baruri, sau cluburi cum se spune mai nou, băncile şcolii pierd serios teren în dauna meselor pline de alcool şi scrumiere. Domnul Trandafir este demult ofilit, demodat şi luat, eventual, în băşcălie, locul său fiind ocupat acum de mai prietenoşii Johnnie Walker, Jack Daniels, Alexandrion, Brâncoveanu (însă nu ăla sfântul, ci varianta distilată), Smirnoff, Stalinskaya, Ursus, Stela Artois, Beks, Kent, Chesterfield, Pall Mall, Camel, More, Marble, Marlboro şi alţii, ori altele.
Unii dintre ei vor atât de mult să iasă în evidenţă încât îşi pun şi viaţa în pericol. O mare parte dintre cei chestionaţi nu au considerat o problemă faptul că s-au urcat într-o maşină la volanul căruia se afla o persoană în stare de ebrietate.
Evident că într-un astfel de peisaj Biserica nu prea îşi găseşte locul, clopotele care care cheamă la Liturghia de duminică reuşind eventual să îi întoarcă pe cealaltă parte pe mahmurii petrecăreţi.
De asemenea, studiul evidenţiază un alt fapt îngrijorător, şi anume lipsa de implicare a părinţilor în a-şi responsabiliza copiii. Peste 80% din tineri nici măcar nu şi-au pus problema unui loc de muncă pe perioada studiilor sau măcar în timpul vacanţelor.
Mulţi tineri se gândesc la sinucidere
Pierderea contactului cu realitatea şi afundarea atât de timpurie în braţele viciilor, precum şi lipsa unei îndrumări duhovniceşti nu poate avea decât efecte catastrofale în timp. Deja o parte însemnată a tinerilor de astăzi nu mai văd viaţa ca pe un dar, mulţi dintre ei gândindu-se la sinucidere.
„Au fost completate 300 chestionare pentru elevii de gimnaziu, varianta A cu 50 de întrebări și 300 chestionare pentru elevii de liceu, varianta B, cu 89 intrebări, chestionare anonime, fiind vizate: siguranța personală, consumul de alcool și droguri, comportamentul sexual, comportamentul alimentar, activitatea fizică și sportul, violența, tentativele de suicid, problemele de sănătate. Rezultatele pe scurt arată că au acces la țigările din magazin peste jumătate dintre fumătorii minori, iar 20% fumează zilnic. Consumul de alcool este practicat de 60% dintre elevi. Biserica nu este frecventată de peste jumătate dintre elevi. Nu folosesc casca la mersul pe bicicletă majoritatea și sub un sfert dintre elevi declară că leagă întotdeauna centura de siguranță când sunt în mașină. Aproape jumătate recunosc că au fost transportați de șoferi care au consumat alcool, au urmat diete 48.3%. S-au gândit la sinucidere 15% dintre ei iar activitatea retribuită nu este un obicei pentru 80% dintre elevi, neexistând preocuparea adulților de-a responsabiliza copilul“, ne-a declarat Constantin Cătană, directorul exe­cutiv al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Recomandările redacției