tribunalFostul primar din Oţelu Roşu, Simion Simi Iancu, este judecat la Tribunalul Arad pentru luare de mită. Iancu a fost preşedinte interimar al filialei PD-L Caraş-Severin după ce Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean a trecut cu arme şi bagaje în tabăra PNL. Printre puţinii primari care au rămas în tabăra democrat-liberalilor a fost şi Simion Simi Iancu, dar se pare că acest lucru nu i-a prea folosit. Conform site-ului Tribunalului, dosarul cu numărul 2907/115/2012, în care pe lângă Iancu mai sunt judecaţi Romică Anculia, fostul director al APIA Caraş-Severin, Valentin Ghiţă, fostul primar al comunei Socol şi Tudor Ioan Jurj a fost înregistrat la Arad la începutul săptămânii. Asta, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să strămute procesul. Din informaţiile date publicităţii de presa naţională, singurul care n-a cerut strămutarea a fost fostul edil-şef din Oţelul Roşu. Acesta a devenit între timp aspirant la un fotoliu pentru Camera Deputaţilor din partea PP-DD, dar a pierdut alegerile desfăşurate la sfârşitul anului trecut.
Presa din Caraş-Severin a scris că Iancu şi celelalte persoane au fost trimise în judecată de DNA pentru că ar fi semnat mai multe contracte de refacere a pajiştilor, operaţiuni care nu mai erau făcute. Firma care trebuia să facă lucrările încasa însă banii, iar o parte din sume ajungeau în buzunarele inculpaţilor.
Şi Marian Oprişan a fost judecat la Arad
Acesta nu este primul proces al unor persoane publice care a fost strămutat la Arad. În urmă cu câţiva ani, Consiliul Judeţean Vrancea, reprezentat de celebrul Marian Oprişan s-a judecat la Arad cu Direcţia de Cultură din judeţ pentru sediul fostei Prefecturi. Un alt proces judecat de magistraţii arădeni în care a fost implicat Marian Oprişan a fost strămutat aici în 2009. O avocată a susţinut atunci că doi bărbaţi ar fi ameninţat-o cu moartea şi i-ar fi distrus maşina la ordinul preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea.
Tot la Arad a fost strămutat şi procesul unui broker din Hunedoara. Adriana Constantin a fost trimisă în judecată de  Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind acuzată de procurori că ar fi păgubit aproape 300 de persoane. Potrivit procurorilor anticoruptie, între 2002 şi 2008, în calitate de director al sucursalei din Deva a unei case de brokeraj, şi-a indus în eroare clienţii, cu ocazia încheierii unor contracte de intermediere pentru efectuarea de investiţii pe piaţa de capital, fără a le înregistra în evidenţele contabile. Prejudiciul produs a fost estimat la peste 1,8 milioane de euro.
Şi procese care trebuiau să fie judecate la Tribunalul Arad au fost strămutate în alte judeţe. Astfel dosarul în care primarul Gheorghe Falcă a fost judecat pentru fapte de corupţie a ajuns la Alba, iar cazul Trifa a ajuns pe masa judecătorilor de la Sibiu. „Potrivit articolului 55 din Codul de Procedură penală,  Înal­ta Curte de Casaţie şi Justiţie strămută judecarea unei cauze de la instanţa competentă la o altă instanţă egală în grad, în cazul în care imparţialitatea judecătorilor ar putea fi ştirbită datorită împrejurărilor cauzei, duşmăniilor locale sau calităţii părţilor, când există pericolul de tulburare a ordinii publice ori când una dintre părţi are o rudă sau un afin până la gradul al patrulea inclusiv printre judecători sau procurori, asistenţii judiciari sau grefierii instanţei. În cursul judecăţii strămutarea poate fi cerută de partea interesată, de procuror sau de ministrul justiţiei”, a declarat Diana Dărăban, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Arad. Aceasta a ţinut să menţioneze că sentinţa prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decide strămutarea nu este supusă niciunei căi de atac. „Strămutarea cauzei nu poate fi cerută din nou, în afară de cazul când noua cerere se întemeiază pe împrejurări necunoscute Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la soluţionarea cererii anterioare sau ivite după aceasta”, a încheiat Diana Dărăban.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției