Interviu cu Mihai Incicău, primarul comunei Șepreuș

IMG_9851 IMG_9855 IMG_9859 IMG_9864 IMG_9867 IMG_9868Realizările din comuna Șepreuș, în anul care se încheie peste câteva zile, ne sunt prezentate de primarul acestei comune, profesorul Mihai Incicău, într-o discuție purtată recent cu domnia sa.
– Considerați că vă puteți declara mulțumit de ceea ce s-a realizat în acest an în comună?
– Da, sunt mulțumit de realizări, după câți bani am avut. Eu zic că am făcut niște lucruri destul de frumoase și importante pentru comunitate. Dacă financiar am fi stat mai bine, făceam mai multe, căci în program avem.
– Ce valoare au investițiile din 2013 și care sunt ele?
– Investițiile au fost de un milion, din care 336 de mii le-am avut din partea Consiliului Județean Arad iar restul până la un milion au fost din bugetul local. Investiția cea mai importantă din acest an a fost reabilitarea Căminului Cultural, renovat după normele europene: cu grupuri sanitare de interior, cu tot ce trebuie. Este o mândrie pentru noi că am realizat acest lucru. Vin Sărbătorile de Iarnă și vor fi multe activități pe care acum avem unde le ține în mod civilizat. N-a mai fost făcut nimic aici de peste 40 de ani. Nu mai e cazul să ne referim la cifre pentru că orice bănuț l-am cheltuit cu chibzuială iar lucrările sunt de calitate. Dacă până acum mă simțeam jenat de felul cum era Căminul – când aveau loc unele activități – astăzi pot spune că sunt mândru de cum arată.
– Care va fi spectacolul cel mai apropiat?
– În 21 decembrie – sâmbătă, vom avea un frumos program de colinde sus­ținut de elevii Școlii generale, corul Bise­ricii ortodoxe, corul Bisericii Adventiste precum și de alte formațiuni. Va mai evo­lua și  solista de muzică populară Oana Florica Stana, care e de loc din Apateu. Vreau să remarc că că este pentru prima dată când corul Bisericii Adventiste prezintă un program specific pe scena Căminului Cultural. Apreciez buna colaborare cu pastorul acestei biserici și de asemenea cu preotul ortodox Florin Borca.
– Ce altă investiție ați mai realizat?
– O altă investiție importantă a fost modernizarea Pieței Agroalimentare din zona centrală. Aici în fiecare zi de vineri tarabele sunt pline de produse; și încă produse ecologice! Vin piețari din Șepreuș dar și din Apateu, Cermei și Sintea. Am continuat anul acesta cu alți doi kilometri de trotuare și am amenajat 21 de podețe – pe la intersecții și pe străzi. Am adus și împrștiat pe drumurile din comună peste 1000 de tone de piatră spartă și am continuat lucrările la canalele pluviale – am betonat șanțuri. Am mai făcut și alte lucrări mai mici precum o parcare pavată.
– Ce v-ați propus să realizați pentru anul 2014, având în vedere că nu partidul dumneavoastră e la putere?
– Da. Că banii pe care ni i-a dat Mihai Răzvan Ungureanu îi dăm acum înapoi… În atenția mea, a primarului, stau două mari investiții pe care trebuie să le realizăm: canalizarea – proiect de 3,8 mi­lioane euro, fonduri europene prin Consiliului Județean Arad; vom începe să asfaltăm în prima tranșă 3 kilometri de străzi – aceasta prin finanțare proprie; vom finaliza drumul comunal Șepreuș-Aăateu, lucrare în valoare de 1,4 milioane lei, drum care necesită reparații. Ne concentrăm și pe finalizarea drumului Șepreuș-Satu Nou, aici cu sprijin din partea Consiliului Județean Arad, deci acestea se vor pietrui. Continuăm cu lucrările la drumul Șepreuș-Chereluș, deci eu zic că le vom realiza după programul pe care l-am făcut. În centrul comunei vom finaliza două obiective: locul de joacă pentru copii și amenajarea fântânii arteziene  din fața Primăriei. De aici localnicii își iau apă continuu, este cea mai bună apă din Șepreuș și vin oamenii cu bidoanele puse pe căruciore ori biciclete după ea.
Tot în 2014 vrem să facem reparație capitală la acoperișul școlii vechi, înlocuirea tâmplăriei – veche de peste 30 de ani, cu termopane și alte lucrări, finanțate de la bugetul local.
– Ziceați de banii ce-i veți returna…
– Da. Din păcate începem să returnăm banii înapoi la Guvernul Ponta: 322 mii lei, bani pe care i-am primit de la Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu. Ponta ni-i cere înpoi conform OUG 15 din iunie 2012, ordonanță prin a cărei aplicare se creează un precedent foarte periculos pentru prim-ministrul ce va veni după Ponta. Cu suma primită de la Ungureanu noi am executat lucrări de investiții în folosul cetățenilior.
Rău e că se crează însă un precedent periculos pentru că și următorul guvern poate da o altă ordonanță de urgență prin care să se ceară înapoi banii primiți de primarii USL.
Pierzători sunt tot cetățenii comunității locale respective; deci, la noi te poți aștepta la orice: este rău că am ajuns în această situație.
– Câteva idei, în încheiere…
– Vreau să mai amintesc că în 2014 nu se vor mări taxele și impozitele, că destule sunt pe capul oamenilor.
Apoi vreau să mai amintesc și că am reabilitat iluminatul public: am schimbat becurile vechi mari consumatoare de curent cu altele noi, economice. Apoi vreau să subliniez că totul s-a realizat printr-o bună colaborare cu viceprimarul Ioan Pintean și cu membrii Consiliului Local, aspect pentru care le aduc mulțumiri. Aceasta și pentru că au înțeles că a venit vremea să facem „politica“ cetățenilor ce ne-au ales.
Dar, pentru că suntem în prag de sărbători, cu această ocazie vreau să-i invit pe toți localnicii la frumosul program de colinde, la Căminul Cultural, în 21 decembrie, iar în noaptea de Revelion din nou îi invit să ia parte la spectacolul deosebit al focurilor de artificii de la cumpăna dintre ani.
În loc de concluzii
Simțind tonul ușor nemulțumit al primarului când ne înșira, totuși, unele realizări notabile și deosebite, am intrat în vorbă cu câțiva localnici aflați la fântâna de care ne vorbea primarul. Unul dintre ei ne-a spus telegrafic câteva aspecte.
„Domnule, nu mai încap dubii că s-au făcut multe în mandatul primarului. Uitați-vă și dumneavoastră: tot ce vedeți aici e făcut de actualul primar. Mă bucur că a reușit, că la alegeri mulți au vrut să ajungă primar… Iar problema cu fântâna e deosebită, vedeți câți oameni vin!“ ne-a spus localnicul Mihai Veliciu.
(V.S.)

Recomandările redacției