• Interviu cu primarul comunei Hălmagiu, Adrian Țoca

Fiind în prima lună a lui 2016, am stat de vorbă cu primarul comunei Hălmagiu, Adrian Țoca atât despre ce s-a realizat în anul tecut cât și despre câteva obiective ale acestui an. Comuna Hălmagiu este ceea ce se cheamă o comună „grea“ – având în componență 11 sate: Hălmagiu (sat de reședință), Bănești, Bodești, Brusturi, Cristești, Ionești, Leasa, Leștioara, Poenari, Tisa, Țărmure – eforturile de modernizare și dezvoltare trebuind să acopere o întinsă arie teritorială.

– Acum, la final de mandat, sunteți mulţumit de felul cum a decurs activitatea dumneavoastră; ştiut fiind că aţi câștigat un amplu proiect european pe Măsura 322?
– Da, pot spune că sunt mulţumit  de realizările din mandatul pe care îl voi încheia curând. Am avut acest sentiment mai ales atunci când am auzit că am câştigat acest proiect integrat de care ați pomenit – în valoare de 2,5 milioane de euro. Proiectul a constat în modernizarea comunei Hălmagiu prin asfaltarea tuturor străzilor, prin introducerea canalizării. Ştiţi foarte bine că centrul era plin de gropi, iar acum e modernizat: nu mă mai opresc locuitorii să critice situația. Proiectul a finanțat și realizarea unei scene de spectacole.
– Puteţi să enumeraţi alte câteva din obiectivele realizate?
– În primul rând vorbim de     proiectul pe Măsura 322, cu obiectivele: asfaltarea străzilor, cana­lizare, staţie de epurare; apoi de reabilitare sediu Primărie: atât interior cât şi exterior, introducerea încălzirii centrale, achiiziție de utilaje pentru deszăpezire, extindere coloană aducțiune apă potabilă în satul Brusturi şi Cristeşti. De asemenea, am amenajat, cu un strat de asfalt, Piaţa agroalimentară; am achiziționat calculatoare pentru Primărie, iar parcul a fost dotat cu mobilier de joacă pentru copii. A mai fost amenajat un loc de parcare în faţa Primăriei, a fost pietruit DC 50 Hălmagiu – Leasa şi DC 50A Hălmagiu – Ţărmure. Podul de la DN 76 care duce spre Leasa a fost amenajat, s-a mai asfaltat o porţiune de un kilometru de drum la Tisa şi nişte străduţe în zona romilor, până la Gara CFR.
– Ce planuri aveţi pentru acest an?
– Vom continua lucrările de asfaltare şi reparaţii la drumurile comunale, vom reabilita căminele culturale, tot în acest an vom face demersuri pentru finalizarea Cadastrului, pentru modernizarea Pieței; vrem să extindem reţeaua de apă potabilă și în sate. Noi ne vom axa pe proiecte europene, nu aşteptăm milă de la nimeni.
– Am înțeles că o problemă deosebită este legată de starea demografică, după cum
ne-a confirmat și secretarul de Primărie…
– Este adevărat, din situația pe care a realizat-o secretarul Primăriei, Gabriel Roman, care s-a străduit să țină această situație la zi, se vede clar: au fost 43 de decese și doar… un nou-născut înregistrat în 2015. Media de vârstă a celor decedați a fost între 70 și 80 de ani, majoritatea dintre ei au muncit greu: la mină și la carierele de piatră. Din păcate tineretul a migrat spre orașe cu toate că… mâncarea o duc tot de aici, de la țară. Din păcate deși comuna noastră s-a modernizat, încă suntem deficitari la capitolul locuri de muncă, problemă pe care ne dorim s-o rezolvăm în viitor, pe cât posibil.
– O ultimă întrebare domnule primar, mai candidaţi?
– Evident că voi mai candida, deoarece consider că am făcut eforturi mari pentru a moderniza comuna. De asemenea, mai am proiecte de realizat, lucrări ce nu se pot finaliza peste noapte, majoritatea se vor realiza în timp, aici mă refer la termene între  4 – 6 ani.
Opiniile cetățenilor
Conform unui bun obicei am vrut să aflăm și opinii venite din partea câtorva localnici întâlniți în cale vizavi de actuala administrație.  Sosit chiar din satul Brusturi, Nicolae Antal, om de 80 de ani, venit să-și plătească dările față de stat ne-a spus: „îmi aduc aminte că înainte, când veneam pe la Hălmagiu, veneam în cizme. Acum poți să vii în papuci de casă până la Primărie. Acum se văd faptele: nu mai merge cu hau-hau-ul! Înainte și în centru erau gropi: acum e asfalt. Numai cine e orb nu vede ce s-a făcut în comună“. Un alt localnic, G.B., ne spunea: „acum se poate vedea ce a făcut; nu avem la nivel de comună altul mai bun ca el, care să se implice în tot ceea ce e necesar. Numai proiectul ăsta cu asfaltările, apa și canalizarea ce mult contează. Cine ar mai fi mers atâtea drumuri pe la Arad, Timișoara București ca să-l termine?!“. Tot un localnic din Hălmagiu, P.T. a mai completat: „trebuie să ai o problemă… ca să nu vezi câte a făcut domnul primar Țoca pentru Hălmagiu și pentru celelalte sate. Nu cred că are adversar pe măsură. Mai ales că acum vor urma lucrări mari și în celelalte sate…“

Recomandările redacției