Super-imunitatea parlamentarilor romani in fata justitiei este comentata de presa externa.

Parlamentarii romani au votat, marti, cu o majoritate covarsitoare, pentu intarirea imunitatii lor in fata justitiei, o decizie care ar putea deranja Comisia Europeana, exasperata deja de eforturile ezitante ale Romaniei in combaterea coruptiei la nivel inalt, scrie Reuters.

Politicienii din Legislativul de la Bucuresti au aprobat o lege care le reglementeaza activitatea, reducand sumele alocate pentru cazare si transport, insa ingreuneaza anchetele procurorilor asupra coruptiei si conflictului de interese.

Partenerii Romaniei din UE monitorizeaza indeapropae sistemul de justitie, iar anul trecut si-au exprimat deja ingrjorarea vizavi de statul de drept, atunci cand alianta de stanga de la guvernare, condusa de Victor Ponta, a incercat sa il demita pe presedintele Traian Basescu.

Totodata, Reuters aminteste de asemenea ca UE nu a permis Romaniei sa adere la spatiul Schengen.

Acum, explica jurnalistii, procurorii au nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a deschide anchete penale impotriva parlamentarilor. Inainte, comisiile juridice evaluau solicitarile si ofereau un aviz consultativ de aprobare sau respingere, dupa care urma votul obligatoriu din plen.

Dupa schimbarile aprobate, marti, prin vot, Parlamentul nu va mai vota in situatia in care comisiile vor respinge solicitarile procurorilor.

Solicitarile procurorilor, blocate in comisii

„Acest lucru inseamna ca solicitarile procurorilor care sunt respinse nu vor mai vedea niciodata lumina zilei”, a explicat Laura Stefan, expert anticoruptie si reprezentant al Expert Forum (EFOR). „Acest proces va fi cel mai probabil blocat in comisii”, a completat Laura Stefan.

O alta modificare aprobata de parlamentari slabeste puterile Agentiei Nationale de Integritate (ANI), organizatie anticoruptie creata dupa aderarea Romaniei la UE in 2007 pentru a ancheta averea si potentialele conflicte de interese in randul politicienilor. Reuters subliniaza ca activitatea ANI a fost laudata la Bruxelles.

Agentia a descoperit ca 42 de parlamentari s-au aflat in conflict de interese ori au acumulat averi nejustificate intre 2008 si 2012. Parlamentarii care au acumulat averi nejustificate sau se afla in conflict de interese isi pierdeau automat locul daca nu puteau oferi dovezi catre ANI. Acum, alesii isi pot mentine postul pana la o decizie finala a unei instante in cazul lor, ceea ce, in sistemul juridic greoi din Romania, ar putea dura ani.

„Ma astept ca aceste schimbari sa fie fi evidentiate in raportul Comisiei Europene si ca aderarea noastra la Schengen sa nu fie amanata pentru multa vreme”, a declarat Sergiu Miscoiu, analist al think-tank-ului CESPRI. „Apoi exista riscuri pentru increderea si credibilitatea Romaniei in interiorul Uniunii Europene, care sunt deja la un nivel foarte scazut, iar acest lucru ar putea afecta investitiile”, a mai apreciat Miscoiu.

La sase ani de cand a aderat la UE, Romania a inregistrat progrese limitate in reformarea economiei dominate de stat si in lupta impotriva coruptiei extrem de raspandite, subliniaza Reuters.

Rapoartele anterioare de monitorizare a justitiei au criticat Parlamentul pentru ca a incercat sa obstructioneze anchetele penale. Intre 2006 si 2012, procurorii anticoruptie au trimis in judecata 23 de parlamentari si 15 ministri si secretari de stat, conchide Reuters.

Recomandările redacției