scuconf falcafeies martiannou miting„Apele” tot mai tulburi în care se scaldă „Bătrâna Doamnă” nu îi lasă indiferenţi pe cei de la Suporter Club UTA. La Old Lady’s Pub, trei dintre membrii fondatori ai organizației fanilor au stat în fața presei și au vorbit fără perdea despre problemele formației emblemă a Aradului, atrâgând atenția asupra pericolului falimentului. Adresându-se în special celor doi acționari în sensul de a lua taurul de coarne într-o direcție sau alta, reprezentanţii SCU nu pot să treacă cu vederea pasivitatea autorităților locale.
Semne de neîncredere în
seriozitatea proiectului
Aproape nimeni nu mai crede în promisiunile lui Adrian Marțian cu privirile la planurile mărețe pentru sezonul viitor la UTA, iar reprezentanții Suporter Club UTA au venit și cu exemple în acest sens. „Se adună semne îngrijorătoare vizavi de proiectul UTA-ei, iar pe lângă datorii şi restanţe, au apărut decla­raţii contradictorii şi aparenţa unui conflict între cei doi acţionari. Clubul mai are sub contract doar trei jucători, iar restul îşi pot depune oricând memorii pentru recuperarea banilor, toate acestea putând duce în viitorul campionat la neprogramamre sau chiar excludere. Domnii Falub şi Constantin au declarat că nu au semnat o prelungire a contractului, datoriile către Stat nu au fost reeşalonate, iar asupra clubului planează falimentul. Verbal, ne luptăm la promovare, aducem jucători impor­- tanţi de la FC Bihor şi FC Argeş, dar concret nu se întâmplă nimic. Situaţia este exact la fel, cu salarii neplătite, nici o semnătură a vreunui jucător, fără antrenor și președinte executiv. Mai mult, unii angajaţi ai clubului cu salariu minim pe economie, şi acela neplătit de atâta timp, mai sunt şi ameninţaţi cu tăierea a 25 la sută din salarii. Dacă cu banii acestor oameni se face economie, atunci ce încredere mai putem avea noi în proiect? S-au adunat foarte multe semne contradictorii”, a afirmat Dan Proca, unul dintre liderii SCU.
Recunoștință pentru Marțian, dar falimentul
pândește după colț
…suporterii ar dori să existe un echilibru, o coeziune între declarații și fapte. „Îi mulțumim domnului Marțian fiindcă a venit la UTA, a investit sute de mii de euro și a salvat un club ce putea intra în colaps încă din iarnă. Acum, însă, am dori să știm ce se mai poate face pentru viitorul acestei echipe. Discutăm despre promovare, dar în schimb tăiem opt milioane de lei vechi de la angajaţi. Promitem că în cazul în care Primăria nu se ţine de promisiune și nu demarează lucrurile la stadion, facem noi un stadion nou. Asta presupune cheltuieli de zeci de mi­lioane de euro, dar, pe de altă parte, riscăm să fim suspendaţi la a patra sau a cincea înfăţişare la Comisia de Disciplină a Federației pentru o datorie de 2.000 de euro. Orice suporter îşi ridică un semn de întrebare. Adică una spunem și alta facem”, a mai punctat Proca, explicând și luarea de poziție a fanilor: „Am zis să nu repetăm greşeala din perioada Chirilă, una dintre cele mai negre din istoria clubului, când am aşteptat să se rezolve într-un fel situaţia. La patru ani de la acel eveniment, ne aflăm într-o situaţie similară. Din păcate, ne pândește fali­- mentul”.
Imagine pe spatele „Bătrânei Doamne”
Ceva mai radical a fost Colin Mesz, un fan pe cât pătimaș, pe atât de direct în orice împrejurare. „ Nu se poate să vină tot felul de oameni să preia UTA fără un leu în buzunar. E foarte trist că poţi să vii, să iei pur şi simplu echipa, plăteşti 2-3 salarii şi îţi faci imagine pe spinarea celui mai titrat club din Provincie. Noi spunem că ne batem la promovare, dar nu luăm licenţa… Poate că ni se întâmplă asta pentru că suntem disperaţi să nu ne desfiinţăm. Părerea mea e că cine preia UTA ar trebui să ofere garanții că poate suţine financiar clubul măcar un an de zile. Gio a ţinut ani de zile clubul pe linia de plutire, dar aşa nu se poate face performanţă. Fără un investitor serios, fără autorităţi… De asta nu mai vin nici suporterii la stadion”, consi­deră patronul Old Lady’s Pub, localul fanilor „textiliști”.
Aceeași pasivitate în dreptul autorităților
În vizorul SCU nu aveau cum să nu intre autorităţile locale, aceiași spectatori pasivi la zbaterea continuă a clubului fa­nion. „Nu putem să nu vedem exemple grăitoare din ţară, cu echipe care nu au existat şi care acum vor juca în Liga 1. Trei din cele patru promovate sunt finanţate eminamente de autorităţi. Nu suntem absurzi, nu am cerut să se aloce milioane de euro, aşa cum se întâmplă la Timişoara, dar dacă te interesează puţin sportul, iar exemple pot fi chiar Sebişul şi Ineul, poţi media, poţi atrage investitori spre UTA. Noi, suporterii, trebuia să fim poate ultimii care să facem lobby pentru club. Nu se poate ca primarul, care spune mereu că e interesat de sport, să apară la gât doar cu medaliile fetelor de la ICIM. Este clar că nu există o viziune din partea autorităților privind un obiectiv strategic al orașului. Suporterii au fost, sunt și vor fi aici, investitorii se perindă și ei, cine lipsește din ecuația asta? Autoritățile locale, vă spunem noi. Nu-i cerem primarului mai mulți bani, ci ca el să se implice efectiv în unele probleme. Să țină aproape, să invite toți factorii din jurul clubului la dânsul în birou, să se discute constructiv și să se găsească soluții. Cu niciunul dintre Sandu Ion, Bara, Chirilă, Giovanni, sau Marțian nu a existat o legătură strânsă, sau dacă ea a existat s-a deteriorat în timp”, a mai accentuat Dan Proca.
Brandul, pe mâini bune
La un moment dat, nemulțumit de faptul că oficialitățile locale nu-i acordă prea multă atenție și nici nu sprijină prea mult gruparea emblemă a orașului, Adrian Marțian a afirmat, mai în glumă mai în serios, că va muta echipa la Cluj sau Dej. Cei de la Suporter Club UTA au dorit să clarifice și acest aspect. „Indiferent prin ce furci caudine vom mai trece, poate chiar și în eșaloanele inferioare, UTA va rămâne în Arad și a arădenilor. Vă garantăm asta în calitate de deținători ai siglei, culorilor și palmaresului, nimeni nu-și va bate joc de acest club. Brandul UTA este pe mâini bune, discuțiile despre mutarea clubului în alte părți sunt prostii, fabulații”, a subliniat Claudiu Negru, unul dintre liderii peluzei arădene.
Fanii, în pielea negociatorilor
Discutând și despre eventuale soluții la problemele „Bătrânei Doamne”, suporterii au acceptat și varianta intermedierii unor discuții cu alți posibili investitori. În aceste zile, se zvonește despre existența unui grup de oameni de afaceri condus de Marius Țucudean și agreat și de primarul Falcă, doar că: „Actualii acționari, Giovanni Catanzariti și Adrian Marțian, nu cer deocamdată sprijin, oficial își doresc să continue la club, deci nu vedem de ce ar interveni cineva într-un club privat. Dar, dacă se vor căuta variante, se vor purta negocieri, suntem de acord să intermediem discuțiile. Pe noi nu ne interesează politica sau afacerile, dorim doar binele UTA-ei. Dacă se dorește o astfel de întâlnire, ne putem asuma și rolul de intermediar. Am mai făcut-o și în cazul lui Joița, sau Dieter Kaas, nu ar fi nimic nou pentru noi. Dar, mingea e în terenul actualilor acționari, ei trebuie să facă ceva, să spună ce vor”, a adăugat Dan Proca.
Mitingul, ultima soluție
Întrebați de ce nu iau atitudine împotriva autorităților locale printr-un miting de genul celui organizat în anul 2007, reprezentanții SCU au spus: „Am discutat și despre asta, dar nu vrem să dăm în penibil. Văzând câtă lume mai vine la stadion la un meci de fotbal, ne întrebăm dacă pe străzi nu vom fi decât vreo câteva zeci de oameni. Dar, dacă în următoarele zile nu se rezolvă nimic, vom ajunge și la asta. Mitingul e ultima soluție, ultimul strigăt”. Pe de altă parte, fanii recunosc că se tem de amenzi și de urmările acestora asupra vieților personale. „După mitingul din 2007 am fost sancționați cu 200 de milioane de lei vechi. Până la urmă, ne-am câștigat dreptatea în Justiție, dar am fost tracasați și intimidați de Jandarmerie. Nu ne-am speriat, dovadă că suntem încă aici, doar că nu este o situație prea plăcută pentru noi și familiile noastre”, a mai explicat Proca.

Recomandările redacției