Surpriză la Chicago: o lesbiană de culoare a fost aleasă primar !

0
315

Locuitorii din Chicago au ales marţi o femeie de culoare care-şi recunoaşte public homosxualitatea la conducerea oraşului – o premieră în acest oraş marcat de inegalităţi sociale şi violenţă din cauza armelor de foc, relatează AFP potrivit news.ro. Lori Lightfoot, în vârstă de 56 de ani, un fost procuror federal care a condus o comisie de supraveghere a activităţilor poliţiei, a obţinut o victorie detaşată împotriva lui Toni Preckwinkle, o democrată şi afroamericană la fel ca ea. Lightfoot a obţinut 74% din voturile exprimate, potrivit primelor estimări, în urma numărării majorităţii biletinelor de vot. Ea a făcut campanie cu un program progresist, promiţând să reducă inegalităţile sociale şi rasiale. Cartierele de sud şi de vest ale oraşului, cele mai sărace şi locuite majoritar de o populaţie aprooape în întregime de culoare, rămân în urma centrului financiar şi nordului oraşului, care au beneficiat de programe de dezvoltare economică.

Schimbarea

”Este schimbarea împotriva statu-quoului”, declara recent Lightfoot, făcând o comparaţie cu Toni Preckwinkle, în vârstă de 72 de ani, o aleasă locală de mai multe decenii şi actuala conducătoare a comitatului Cook, în care se află Chicago. Cele două democrate s-au clasat pe primele locuri în primul tur al alegerilor muncipale, la sfârşitul lui februarie, cu 17,5 şi, respectiv, 16% din sufragii. Ele au devansat alţi 12 pretendenţi la succesiunea democratului Rahm Emanuel, aflat în post din 2011. Această fostă stea în ascensiune din Partidul Democrat a anunţat, spre surprinderea generală, că nu candidează la al treilea mandat.

Municipalitatea din Chicago a mai fost condusă o singură dată, din 1837, de către un afroamerican şi o singură dată de către o femeie. Chicago devine cel mai mare oraş din ţară care îşi alege la conducere o femeie de culoare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.