Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad au stat și în prima parte a anului acesta cu ochii pe comercianții care vând produse alimentare. Motivul este unul cât se poate de simplu, se dorește prevenirea unor evenimente neplăcute, cum ar fi apariția unor toxiinfecții alimentare. Asta, în condițiile în care, mai ales pe timp de vară, riscurile cresc proporțional cu temperatura. De altfel, mai trebuie spus că pe lângă comercianții care își desfășoară activitatea în puncte fixe, o atenție deosebită a fost acordată și celor care merg la diverse serbări câmpenești. „Inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranta Alimentelor Arad au verificat, de la începutul anului, modul și legalitatea desfășurării de evenimente (festivaluri, rugi, tabere, săli de evenimente, uni­- tăți de alimentație publică). Astfel, au fost controlate un număr de 26 de evenimente unde s-au efectuat 152 controale la agenti economici care au participat la aceste evenimente și un număr de 492 unități de alimentație publică. Au fost aplicate un număr de 11 amenzi contraven­ționale în valoare de 11.600 lei”, susține dr. Viorel Agud, directorul DSVSA Arad. Principalele nereguli constatate au fost nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condițiile de depozitare a produselor alimentare; nerespectarea normelor sanitar veterinare privind manipularea acestor produse; etichetarea necores­punzătoare și nerespectarea condițiilor de igienă specifice.
Mod de lucru bine stabilit
Mai trebuie spus că inspectorii au un mod de lucru menit să le ușureze sarcinile. Asta, în condițiile în care instituția a cerut sprijinul Prefecturii și a Consiliului Județean în vederea obținerii de informații cu privire la evenimentele care au loc în județ și firmele care participă, firme care primesc sau nu aprobarea să-și comercializeze produsele în funcție de documentația de care dispun. „În primul rând verificăm existența documentației sanitar-veterinare, apoi, când are loc evenimentul, mergem la fața locului, să vedem care sunt condițiile de acolo, modul de prezentare, păstrare, vânzare, carnetul de sănătate al comercianților, care trebuie vizat de medicul de familie și tot ceea ce decurge de aici”, a mai declarat Agud. Pentru fiecare eveniment există o echipă special constituită.
În încheiere mai trebuie spus că inspectorii DSVSA nu au lipsit de la Festivalul Clătitelor, care a avut loc, sâmbătă și duminică la Moneasa, însă comercianții au dat dovadă că își respectă clienții, cum, de altfel, stațiunea își respectă de fiecare dată vizitatorii.
(L.Ș.)

Recomandările redacției