fresca 4 fresca 1 fresca 2O frumoasă inițiativă ajunsă la stadiul de… tradiție – recent derulându-se cea de-a VIII-a ediție – a fost lansată  în 2008 de Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol“ în cadrul proiectului european „ANIMALITER“. Este vorba de „Tabăra de caligrafie și ilustrație de carte de la Bata“ ce s-a desfășurat la sfârșitul lunii august la Bata. Au participat opt tineri studenți: cinci din Franța și trei din România.
Temele au fost și ele mai deosebite, tema centrală fiind în acest an vânătoarea, după cum a avut ambilitatea să ne explice profesorul Florin Didilescu – directorul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol“.
„La secțiunea caligrafie au fost alese trei texte: din poezia Diana de Mihai Eminescu, dintr-un sonet al lui Petrarca, din textul unui cantautor rus, toate urmărind tematica generală aleasă. Apoi, la secțiunea ilustrare de carte, se cereau ilustrate unele texte, fiind alese: Moartea căprioa-rei – de Nicolae Labiș, Mis­trețul cu colți de argint – de Ştefan Augustin Doinaș, scena finală din Moby Dick, romanul scriitorului american Herman Melville. La a treia secțiune    s-a realizat o lucrare colectivă, o frescă pe peretele pensiunii dedicată legendei metamorfozei lui Ovidiu, tarnsformat în cerb. și anul acesta am beneficiat de participarea profesorului Florin Florea de la Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca, specialist în caligrafie“ a fost foarte pe scurt descrierea evenimentului făcută de inimosul profesor Florin Didilescu care a participat la toate edițițiile acestei manifestări. (F.B.) 

Recomandările redacției