COPAC1 copac2 scenaO frumoasă inițiativă ajunsă la stadiul de… tradiție – recent derulându-se cea de-a VI-a ediție – a fost lansată  în 2008 de către Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol“ în cadrul proiectului european „ANIMALITER“. Este vorba de „Tabăra de ilustrație de carte de la Bata“ care s-a desfășurat în perioada 21-30 august și care a reunit nouă tineri artiști din Franța, Rusia și România. Cei nouă participanți au fost: Roxana Ocoș și Cezara Pădurean – Liceul de Artă „Sabin Drăgoi“ din Arad, Oana Nedelciu – Liceul de Arte Plastice Timișoara; CiprianSelegean – Universitatea din Portmouth, Marea Britanie; Hélène Humbert și Hector Bouhier – Universitatea din Strasbourg, Franța; Evgenia Ivleva și Dmitrii Mineev – Universitatea Pedagogică din Tula, Rusia; Ramon Roman – Facultatea de arhitectură din Bursa, Turcia.
Copacul, motiv de inspirație
Tema centrală a ediției din acest an a fost… copacul. După cum ne relata chiar profesorul Florin Didilescu – directorul Bibliotecii Ju­dețene „Alexandru D. Xenopol“ tema a fost generoasă, participanții având un… model material chiar la Bata; firește subiectul a fost mai amplu. „Tinerii artiști au avut de ilustrat trei texte: două povestiri din literatura universală inspirate din tema centrală și anume «Inima de foc alui Danko» de Maxim Gorki, «Omul care sădea copaci» de Jean Giono, din literatura română fiind selectat poezia lui Nicolae Iorga intitulată «Brad bătrân». De ase­- menea, artiștii au avut de caligrafiat fragmente din câteva texte selecționate în limbile de origine, respectiv în rusă, în franceză și în română. Respectând o tradiție începută tot în 2008, a fost realizat și un spectacol cu copiii de la Școala Gimnazială din Bata. Tema spectaco­lului a fost aceeași cu tema atelierului de creație. Realizatorul spectacolului –  un… «fost Amifran», Cristian Călbează, este proaspăt student la Universitatea din Kent – Marea Britanie. Lucrările de la Bata vor fi reunite într-o expoziție al cărei vernisaj va avea loc în ziua de marți, 23 septembrie, ora 18.00, la secția de artă a Complexului Muzeal Arad“ – a fost pe scurt descrierea inimosului profesor Florin Didilescu.
Firește, mai sunt foarte multe de spus: atât despre realizările studenților oaspeți cât și despre performanța artistică a copiilor bătani – care au pus tot sufletul pentru a fi la înălțiea așteptărilor – cât și despre suportul material pe care l-au avut din partea întregii comunități în frunte cu inimosul edil al comunei Bata, Ion Micurescu – cunoscut drept Badea Ion. Imortalizarea aces­tor frumoase momente a făcut-o Alain Kauff, un prieten al Batei.
În cadrul taberei copiii au vizitat și unele obiective locale precum Castelul Mocioni, Muzeul Etnografic realizat de viceprimarul Ladislau Heleport, s-au plimbat cu căruța trasă de cai, au trecut Mureșul cu „brodul“ (bacul – n. red). Despre felul cum a fost împodobit bradul-model cu rezultatul „muncii“ participanțior la Tabără – cu nouă frumoase bannere pictate pe ambele părți – și despre spectacolul susținut de cei 10 mici artiști bătani vom vorbi în numărul viitor.     (F.B.)

Recomandările redacției