Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean a participat la deschiderea târgului de agricultură Agromalim, organizat de Ca­mera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, la Expo Arad Internațional. A insistat să viziteze standurile expozanților și a vizitat târgul timp de patru ore. La final, a formulat invitația către arădeni de a merge la Expo și a nu rata ediția de anul acesta, bogată în utilaje agricole, produse, animale și cu un segment bogat de preparate tradiționale arădene.  „Felicit organizatorii Agromalim pentru faptul că mențin la Arad acest târg-eveniment, unul dintre cele mai importante din această regiune europeană. Am fost împreună cu dl președinte Seculici la Verona, unde funcționează un complex expozițional gigantic și nu cred că exagerez spunând că acest târg, de la Arad, ar face față oricând exigențelor occidentale. Avem norocul unor investitori care fac ca agricultura din România să
fie funcțională. Este vizibilă scăderea terenurilor nelucrate și echiparea cu utilaje moderne. Dacă astăzi discutăm
despre producții foarte bune, este pentru că fermierii, nu cu ajutorul politicienilor, nu din bunăvoința statului, au știut să își gestioneze afacerea și să se alinieze standardelor europene. Eu sunt în fiecare zi în câte o localitate din județ. În discuțiile pe care le am în județ constat trei aspecte: pe de o parte, o criză de forță de muncă bine calificată, chiar dacă salariile devin tot mai tentante; iar pe de altă parte, o reîntoarcere la glie a unor tineri, care recunosc oportunitățile din domeniul agricol; nu în ultimul rând, fondurile europene atrase de fermieri pentru dezvoltare sau reconversie contu­- rează imaginea unui județ de gospodari care muncesc din greu pentru ca Aradul să fie pe primele locuri din țară la toți indicatorii de performanță. Plusurile cred că încep să fie mai multe decât minusurile, iar asta ne dă încredere că putem vorbi despre o dezvoltare durabilă”, a spus Iustin Cionca.
Acesta a mai vorbit de neajunsuri, exemplificând că prețurile sunt mult sub nivelul efortului depus, asocierile de producători nu sunt suficient încurajate de stat, nu există piețe de gros funcționale. Anul trecut, Guvernul a decis să preia Camerele Agricole de la Consiliile Județene și să le treacă la Ministerul Agriculturii, pe motiv că nu sunt suficient de eficiente. „Vi se pare că după un an de zile sunt mai bine gestionate de minister decât de Consiliul Județean?
Eu mă aștept ca târgurile de acest fel să fie și un barometru al lucrurilor bine făcute, dar și un semnal de alarmă cu privire la neajunsuri și ceea ce trebuie corectat pentru ca agricultura să fie mai profitabilă”, a conchis președintele Consi­liului Județean Arad.

Recomandările redacției