Duminica a 7-a după Rusalii, 23 iulie 2017,  a fost pentru credincioşii Parohiei Roşia Nouă din Protopopiatul Lipova o zi de mare bucurie, deoarece Înaltpreafinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a poposit în mijlocul lor. Cu acest prilej ierarhul a târnosit biserica parohială „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, în urma amplelor lucrări de renovare, atât la interior, cât şi la exterior. În continuare Înaltpreasfinţitul Timotei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească. Din sobor a făcut parte şi pr. Ioan Jidoi, protopopul Lipovei.
Cuvântul de învăţătură al Chiriarhului a fost pe tema ,,Datoria creştinească” (cf. Rom. 15; Matei 9), luând exemplul Mântuitorului, este purtarea slăbiciunilor celor neputincioşi de către cei tari în credinţă spre vindecarea slăbiciunilor şi urmarea firească a cursului vieţii obşteşti în bună rânduială, evitând pricinile dezbinărilor şi îndeplinind tot ce este necesar spre cinstea Bisericii. Conlucrarea pe plan parochial asigură bunul mers al treburilor bisericeşti şi afirmarea merituoasă a obştii creştineşti, a mai adăugat Înaltpreasfinţia Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Cătălin Craveţ a fost hirotesit iconom.
La sfintele slujbe au participat autorităţi locale, precum şi un număr mare de credincioşi.
Scurt istoric al bisericii
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Parohia Roşia Nouă a fost ridicată şi sfinţită în anul 1811. Ctitorii Bisericii sunt locuitorii din Roşia Nouă şi Obârşia – sat învecinat aparţinând aceleaşi comune: Pietriş. Biserica este construită din bârne groase de stejar în stilul comun bisericilor de lemn din Ardeal. Planul este dreptunghiular având dimensiunile 16,50 x 8,50 metri. Absida altarului este poligonală, nedecroşată. Turnul-clopotniţă se ridică peste pronaos şi este construit din scânduri de brad, biserica fiind acoperită cu şindrilă. Clopotniţa este separată de biserică, clopotul fiind cumpărat în 1934.  Pictura bisericii a fost executată în 1820 de Nicolae Zugrav din Lupşa Mare după cum reiese dintr-o însemnare din Catavasierul de la Râmnic – 1750 aflat în arhiva bisericii.
Despre iconostas şi trei dintre icoanele Împărăteşti, tradiţia consemnează că ar fi de la Biserica veche strămutată. Icoanele sunt databile în sec. XVIII, caracteristică pentru această epocă fiind şi expresiva decoraţie în ipsos – influenţă barocă frecventă în Ţările Române.
Intervenţiile de restaurare au avut loc în 1862, 1867, 1902, cu fiecare ocazie biserica a fost ridicată pe temelii noi. Temelia de azi are 80 centimetri. În 1943 biserica a fost tencuită pe dinafară, dar din tradiţie se ştie că a fost pictată şi pe exterior. În anul 2010 s-au început lucrările la exteriorul bisericii fiind finalizate în anul 2011. În acelaşi an, Înaltpreasfinţitul Dr. Timotei Seviciu Arhiepiscop al Aradului a binecuvântat lucrările efectuate la sfânta biserică slujind Sfânta liturghie Arhierească în biserica parohiei. În anul 2014 s-a construit o nouă clopotniţa fiind ridicată prin jertfa oamenilor din parohie. Tot în anul 2014 a fost sfinţită de către Înaltpreasfinţitul Dr. Timotei Seviciu Arhiepiscop al Aradului, iar în acest an, 2017, în ziua de 23 iulie, biserica a fost târnosită.
Protos. Iustin Popovici

Recomandările redacției