Problemele mega-proiectului de gestionare a deșeurilor nu doar că nu se rezolvă, ci sunt cu mult mai mari. Două orașe și douăzeci și șapte de comune ajung să nu mai aibă serviciu de salubritate, la început de an.

În toamna anului trecut, operatorul Activ Salubritate Urbană SRL, cu atribuții de preluarea gunoiului din zonele 3 și 5 (n.a zona Ineu-Sebiș) a făcut solicitare de reziliere a contractului cu ADI Deșeuri. Și-a justificat decizia invocând probleme financiare serioase. În consecință, localitățile arădene unde acesta opera rămân fără contract de ridicare a gunoiului.

Arădenii au déjà vu, întrucât și anul trecut, au fost victim din cauza litigiilor dintre firmele de salubrizare și a disfuncționalităților de activitate

Zonele în care operatorul active erau orașul Ineu – cu cele 12 comune arondate și sate și orașul Sebiș – cu 15 comune arondate și sate. În contract era trecută și strația de compostare de la Mocrea și transferul deșeurilor la stația de la Arad.

După cum am mai explicat în cazul litigiilor unor alți operatori, o firmă de salubrizare are obligația asigurării continuității serviciului de salubrizare, până la desemnarea unei alte firme, printr-o licitație „de urgență“, nedefinitivă. Abia apoi, după o altă licitație va fi ales un operator de salubritate cu contract pe termen îndelungat. Cu alte cuvinte, problema se va tărgăna mult pe fondul procedurilor și din păcate, tot locuitorii vor fi cei care vor avea de tras.

Anul trecut, zonele 2 și 5 au avut parte de probleme, pe fondul litigiilor dintre firmele de salubrizare și de preluare a deșeurilor. De ținut cont că, potrivit contractelor de delegare, ADI SIGD are strict rol de monitorizare și mediere. De subliniat că, luna trecută, reprezentanții administrației județene declarau public că, disfuncționalitățile din masterplanul pe deșeuri sunt pe cale să se rezolve.

Recomandările redacției