Zilele acestea se împlinesc 26 de ani de când românii au ieşit în stradă pentru a schimba un sistem de care s-au săturat, în speranţa unei vieţi mai bune. După cum toată lumea ştie, scânteia Revoluţiei Române din Decembrie 1989
s-a aprins la Timişoara, iar cel datorită căruia a fost posibil acest lucru a fost pastorul Laszlo Tokes, cel care ani mai târziu avea să se dovedească a fi un mare duşman al poporului român, dar aceasta este o altă poveste, pe care cu siguranţă românii o ştiu la fel de bine. Principalul câştig al Revoluţiei a fost că s-a schimbat un sistem totalitar, iar li­bertatea de expresie nu a mai fost doar o noţiune abstractă. Au urmat însă alte manifestări de nemulţumire, mineriade, mitinguri sindicale sau pur şi simplu mitinguri care au dovedit că societatea civilă nu doarme şi că nu este mulţumită de ceea ce se întâmplă în ţara aceasta.
În 2012 românii au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate promovate de guvernarea de atunci şi ceea ce s-a întâmplat ulterior a dovedit că aveau dreptate. Din anchetele procurorilor DNA a reieşit cât se poate de clar că tocmai susţinătorii cei mai fervenţi ai austerităţii au fost implicaţi în cele mai mari furturi din acea perioadă, a se vedea cazurile Elena Udrea şi Ioan Oltean, ca să dau doar câteva exemple de promotori ai tăierilor de pensii şi salarii, ai creşterii TVA şi susţinători ale altor măsuri greu de suportat pentru populaţie care au profitat cât se poate de mult de pe urma puterii politice pe care o aveau la acel moment. Astfel, în loc să fure mai puţin, dacă tot nu se puteau răbda să nu fure, politicienii de atunci au decis că este cel mai bine să arunce totul pe spatele poporului. Guvernarea a fost preluată apoi de USL, care a venit pe un val uriaş de speranţă, dar speranţa a fost înşelată, din cauza măsurilor aberante luate de Ponta şi ai lui, care au mai dat şi ei o lovitură mediului economic şi românilor de rând prin măsurile promovate, chiar dacă, pe de altă parte au mai îndreptat puţin din ceea ce au făcut rău predecesorii lor la Palatul Victoria. Guvernul Ponta a picat după tragedia din Colectiv, când cei care aveau să fie numiţi în mod ironic de partizanii PSD „tinerii frumoşi şi liberi” au ieşit în stradă pentru a-şi striga nemulţumirea cu privire la direcţia în care se îndreaptă România. Astfel, „tinerii frumoşi şi liberi” au reuşit să aducă la putere Guvernul Cioloş, care le-a dat speranţa că şi România poate să fie „o ţară ca afară”. Dacă şi acest guvern o va lua pe arătură, dacă nu va îndrepta ceea ce trebuie îndreptat, dacă va promova la rândul său politici străine de interesele României şi mai apropiate de interesele FMI sau altor entităţi care nu ştiu alt­ceva să facă decât să taie în carne vie, ceea ce provoacă suferinţe adânci în rândul oamenilor de rând, sunt sigur că „tinerii frumoşi şi liberi” vor ieşi din nou în stradă, pentru că aşa nu se mai poate. Nu se mai poate ca unii să sufere, adică cei mulţi, iar cei puţini, care decid acest lucru, să îşi vadă liniştiţi  de treburi, iar când li se încheie mandatul să se întoarcă la posturile călduţe pe care le-au părăsit temporar.

Recomandările redacției