Un ulei bun nu e acela pe care îl foloseşti la orice mâncare, în bucătărie. Dimpotrivă. Unele sunt bune doar în salate, altele la prăjit. Dacă nu le alegi corespunzător, fie le strici proprietăţile, fie le transformi în nişte produse nesănătoase, scrie Click.
Bune în salate. Există două tipuri de uleiuri: unele conţin acizi graşi saturaţi, altele nesaturaţi (adică mononesaturaţi şi polinesaturaţi). Uleiurile mono şi polinesaturate sunt cele obţinute prin presare la rece, conţin Omega 3, antioxidanţi şi vitamine. Sunt mai scumpe, dar foarte valo­roase pentru sănătate şi se folosesc mai mult la salate. Din această categorie amin­tim uleiul de măsline extravirgin sau cel presat la rece, uleiul de seminţe de do­vleac, de cânepă, de in, de seminţe de struguri. Acestea nu se folosesc la gătit. Prin prelucrarea termică la temperaturi mari, uleiurile nesaturate nu numai că îşi pierd proprietăţile, dar se degradează, oxi­dează, rezultând nişte compuşi toxici peri­culoşi, iritanţi şi cu potenţial cancerigen.
Ideale la gătit. Cu cât uleiurile conţin mai mulţi acizi graşi saturaţi, cu atât rezistenţa lor la prelucrare termică e mai ridicată. Prăjirea necesită o temperatură a uleiului mai mare decât la coacere sau fierbere. Tuturor ne plac cartofii prăjiţi, chiar dacă nu sunt sănătoşi. Însă măcar atenuăm răul dacă folosim un ulei potrivit. În acest sens, cele mai bune sunt uleiurile de rapiţă, pal­mier, de măsline (cel pentru gătit) şi de cocos.
Pentru ce e bun uleiul de floarea-soarelui. Cele mai populare tipuri de uleiuri de pe rafturile magazinelor noastre sunt cele de măsline şi de floarea-soarelui. Primele mai scumpe, cele din urmă pentru buzunarul tuturor. Uleiul de floarea-soarelui poate fi folosit la prăjit, dar cu moderaţie, pentru că nu are un punct de ardere foarte ridicat. Şi nici nu e recomandat să-l refoloseşti după ce ai prăjit ceva. Poate fi folosit şi în salate, nu e nesănătos, însă nici nu are prea multe proprietăţi. În ceea ce priveşte uleiul de măsline, trebuie să ştii că cel extravirgin e ideal la salate, iar cel rafinat pentru gătit, se foloseşte doar la prăjeli sau preparate la cuptor.

Recomandările redacției