În Decembrie 1989 a fost doborâtă o dictatură ce părea de nestrămutat. Revolta unei generații profund asuprite ne-a câștigat nouă, cu sânge și suferință, drepturile și libertățile de astăzi. Filele de istorie s-au mai sfărâmat de-a lungul timpului, pe de o parte, chiar în numele căutării adevărului, dar pe de alta, în mod dramatic, pentru erijare, pentru orgolii, pentru merite.

Astăzi, când sunt tot mai puţini supravieţuitori, mărturiile lor nu trebuie irosite. Generația de atunci, însuflețită la unison de dorința eliberării, este încă neîmpăcată după trei decenii. Multe întrebări nu au primit nici acum răspuns. Însă acum, mai presus de toate, se cuvine ca noile generații să înțeleagă, de ce au ieșit în stradă românii în urmă cu trei decenii, ce sacrificii s-au făcut și ce s-a câștigat. Zilele Revoluției Române din Decembrie ’89 trebuie puse în lumină, fără patimă. În decursul acestei luni, vom prezenta fragmente din istoria revoluției, mărturii și concluzii, la 30 de ani de la lupta pentru eliberare.

În revolta din Decembrie ’89 și-au pierdut viața 1.166 de persoane, conform ultimului raport al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD). Revoluția Anticomunistă a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă şi demonstraţii, desfăşurate între 14 şi 25 decembrie 1989, care au dus la căderea preşedintelui Nicolae Ceauşescu şi la sfârşitul regimului comunist din țară.

În zile de suferință și vărsare de sânge, Aradul a devenit al doilea oraş care s-a ridicat contra comunismului și al doilea oraș al țării declarat liber. O parte din cei prezenţi în acele zile au fost ucişi, alţii au primit pentru eroismul lor un certificat de revoluţionar, însă unii au rămas doar cu amintiri. 24 de arădeni şi-au sacrificat viaţa. 19 au fost împuşcaţi la Arad, iar cinci la Timişoara, Bucureşti şi Turda. Au fost și 38 de răniţi.

La nivelul întregii țări, rudelor celor pieriți atunci, dar și supraviețuitorilor nu li s-a spus nici acum tot adevărul – cine a hotărât să fie vărsare de sânge, de ce există mai multe versiuni ale anchetelor și de ce nedreptățile nu pot fi nici acum pe deplin asumate.

România a fost singura ţară din blocul estic, care a trecut printr-o revoluţie violentă care a culminat cu executarea conducătorilor comunişti. În alte state din estul continentului, procesele de reformare au făcut ca schimbările de regim să se facă totuși, în mod pașnic. Sub imperiul negurii regimului opresiv și al fricii, românii au fost intimidați și manipulați prin diverse căi, ca revoluția să fie înăbușită.

În zilele noastre, la trei decenii de la Revoluție, Aradul se mobilizează pentru a marca în mod desebit gloria obținută în 1989, cu mult sacrificiu. În acest an, se vor face eforturi comune pentru ca victoria pentru eliberare să fie să fie cunoscută noii generații. „Mă încântă faptul că, după 30 de ani nu se mai folosește exprimarea «evenimente din Decembrie 89», ci toată lumea spune „Revoluția română din Decembrie 1989». Am fost chemați să ne consultăm împreună cu autoritățile locale, despre cum să marcăm cele trei decenii de la Revoluția Română, astfel încât să fie readusă în atenție lupta pentru libertățile de astăzi și să fie făcută cunoscută celor mai tineri. De asemenea, atât revoluționarii, cât și oficialitățile care și-au adus aportul pentru păstrarea vie a istoriei vor avea parte de o recunoaștere a meritelor. Am depus eforturi și vreau să fac mai bine de 50 de diplome și medalii, pentru colegi merituoși și autorități care n-au lăsat uitării, momentele cruciale de atunci“, a susținut revoluționarul Iosif Attila Duka, reprezentantul Fundației Revoluției din Decembrie 1989 Arad.

Administrația județeană și municipalitatea pregătesc o ședință festivă și un ceremonial dedicat împlinirii celor trei decenii de la lupta națiunii pentru eliberare. În afara acestor evenimente, revoluționarii vor omagia eroii Revoluției Române, în perioada 21 – 23 decembrie.

Recomandările redacției